Expert: Wagnermannen kan utlämnas till Ryssland

Den tidigare Wagnermedlemmen Andrej Medvedev har sökt asyl i Norge, dit han flydde från Ryssland. Men det är inte säkert att han blir kvar i landet. Folkrättsexperten Cecilie Hellestveit menar att till och med Ryssland kan begära att han utlämnas, rapporterar VG.

ANNONS
|

Den 26-årige Andrej Medvedev var tidigare befäl för en enhet i legosoldatgruppen Wagner och stred i Ukraina. Han hävdar att han lurats av den ryska propagandan och har sagt att han var tvungen att fly när Wagnergruppen ville tvångsförlänga hans kontrakt. Han har nu sökt asyl i Norge och säger sig ha videobevis för att Wagnergruppen avrättat desertörer.

Men frågan är vad som händer härnäst. Ukraina skulle kunna begära honom utlämnad för att utreda krigsbrott som begåtts i landet. Den norska folkrättsexperten Cecilie Hellestveit menar dock att även Ryssland skulle kunna begära Medvedev utlämnad.

Det kan hända om Ryssland motiverar utlämning med att de vill åtala honom för krigsförbrytelser, förklarar Hellestveit för Klassekampen, rapporterar VG.

ANNONS

Mothugg från kollega

Enligt hennes tolkning skulle det då bli en fråga om huruvida den europeiska konventionen för mänskliga rättigheter, Europakonventionen, står i vägen för Genèvekonventionerna. Hon menar att Europadomstolen skulle motsätta sig utlämning om Medvedev riskerar tortyr eller att inte få en rättvis rättegång.

Men hon får mothugg av en annan folkrättsexpert. Terje Einarsen vid universitetet i Bergen tror att Hellestveit har missförstått.

– När en stat har ratificerat flera konventioner har den skyldigheter enligt alla konventionerna. Om motsättningar uppstår måste de lösas. Men grundprincipen i folkrätten att man inte kan skicka någon till en plats där det finns en reell risk för tortyr, mord och omänsklig behandling är internationell sedvanerätt, säger Einarsen.

Einarsen tror också att Ukraina skulle prioriteras vid en utlämning, eftersom det är där eventuella krigsförbrytelser kommer att ha begåtts.

LÄS MER:Wagnersoldaten rymde till Norge – vill offentliggöra videor på avrättningar

LÄS MER:Ryssland uppmanas att sluta rekrytera serber som legosoldater

LÄS MER:Asylsökande med Wagnerkoppling förd till Oslo

ANNONS