Fredagens israeliska attacker var enligt experter av allt att döma ett försök att döda Hizbollahs mytomspunne ledare Hassan Nasrallah. I nuläget är det oklart om han kommit till skada.
Fredagens israeliska attacker var enligt experter av allt att döma ett försök att döda Hizbollahs mytomspunne ledare Hassan Nasrallah. I nuläget är det oklart om han kommit till skada. Bild: Vahid Salemi

Experten: Nasrallah behöver framträda i video

Fredagens israeliska attacker i Beirut bär alla tecken på att vara riktade mot en hög person inom Hizbollah.
Det säger Mellanösternexperten Anders Persson som menar att Israel verkar ha använt sig av särskilt kraftfulla bomber.
– Det har nu visat sig att Nasrallah varit måltavlan och det är det högsta tänkbara målet. Skulle han vara död vore det en oerhörd skalp för Israel, säger Persson.

ANNONS
|

Vid 17-tiden på fredagen kom rapporterna om hur massiva explosioner inträffat i förorten Dahieh i södra Beirut.

Anders Persson, Mellanösternforskare på Linnéuniversitetet, säger att han direkt anade att attackerna var riktade mot en eller flera toppersoner inom Hizbollah.

– Israel har attackerat Beirut vid en handfull tillfällen under det senaste året, och alla gångerna har det varit ledarskapsmål – så därför så var det rätt uppenbart att det var det den här gången också, säger han.

Enligt Persson har det under lång tid funnits en uppfattning om att Hizbollahs mytomspunne ledare gömt sig i en bunker i området runt Dahieh – vilket i sin tur skapat en uppfattning om att han varit svår att komma åt för Israel via flyganfall.

ANNONS

– Men den här gången verkar man enligt de initiala rapporterna använt sig av särskilt kraftig ammunition, så kallade bunker busters, som är till för just den här typen av mål, säger Persson.

När GP är i kontakt med honom vid 20-tiden på fredagen finns det inga bekräftade uppgifter kring om Hassan Nasrallah har överlevt eller dött. Att attacken bedöms ha varit riktad mot ledaren innebär samtidigt att spekulationerna enligt Persson inte kommer att ta slut förrän Nasrallah själv går ut och tydligt visar att han lever.

– Han måste framträda i en video för att visa att han är vid liv och inte är död eller svårt skadad, säger experten.

Anders Persson, Mellanösternexpert.
Anders Persson, Mellanösternexpert. Bild: Johan Nilsson/TT

Att Israel med full kraft slår mot ett tättbebyggt område i Beirut menar han fortsatt är en eskalering av en redan eskalerande konflikt.

Redan innan fredagens attacker beskriver Anders Persson det som att Hizbollah har gått igenom de tio värsta dagarna i organisationens historia.

– Det är ingen tvekan om att det är fortsatt upptrappning, tveklöst. Det är samtidigt svårt att sia om vilka reaktioner det här kommer att få.

Anders Persson menar att det är osäkert kring vilken kapacitet Hizbollah just nu har, inte minst efter de uppmärksammade attackerna genom personsökare som drabbade stora delar av organisationen.

ANNONS

– Hizbollahs svar har ju efter de senaste tio dagarna varit betydligt svagare än vad många analytiker har trott. De har redan åkt på sina värsta tio dagar och är pressade på alla sätt.

Hur skulle det påverka Hizbollah om Hassan Nasrallah har dödats?

– Israel dödade ju hans företrädare för dryga 30 år sedan, Abbas Musawi, i ett helikopteranfall. Det visade sig vara ett fatalt misstag då Nasrallah var mycket mer kapabel och en mycket bättre ledare. Det är ett exempel som visar på hur fel en avrättning av en ledare kan slå. Men i nuläget finns det ingen direkt person som skulle kunna fylla Nasrallahs skor, så det vore ett hårt slag för Hizbollah och en oerhörd skalp för Israel, säger Anders Persson.

Alexander Atarodi, Mellanösternexpert och tidigare forskare på FOI.
Alexander Atarodi, Mellanösternexpert och tidigare forskare på FOI. Bild: Filip Kruse (GP)

Tror på fortsatta israeliska attacker

Alexander Atarodi, även han Mellanösternexpert, delar uppfattningen om att det skulle vara ett hårt slag för Hizbollah. När det gäller fredagens attacker i stort menar Atarodi att de direkt går att koppla till det tal som Israels premiärminister Netanyahu höll i FN:s generalförsamling kort innan bomberna började falla.

– Under sitt tal deklarerade Netanyahu tydligt att Israel har rätt att agera mot Hizbollah. Han var mycket bestämd och konfrontatorisk och sa att så länge Hizbollah utgör något hot mot Israel så kommer Israel att gå efter. Redan då kände man ju att det snart kommer att smälla någonstans i Beirut eller södra Libanon.

ANNONS

Alexander Atarodis bedömning är att det inom kort kommer att riktas nya attacker från Israel sida.

– Den tolkningen som jag gör av talet, som givetvis är kopplat till dagens attacker, är att vi kommer att se fortsatta attacker i olika former. Israel har kapacitet att agera utifrån luftangrepp, och man når ut inte bara över Libanon, utan över hela regionen och det var också ett av budskapen från Netanyahu i New York ikväll.

Alexander Atarodi tolkar också fredagens attacker och premiärministerns tal som att påtryckningarna som bland andra USA och EU har gjort för att få till en vapenvila än så länge är helt fruktlösa.

– Det finns ingenting som tyder på att Israel tar dessa tankar till sig, utan man verkar ha bestämt sig utifrån de taktiska vinsterna som man har just nu. Att det är det vind i seglen och man en gång för alla ska hantera Hizbollah, säger Alexander Atarodi.

ANNONS