Miljontals Facebookanvändare kan få dela på hundratals miljoner dollar.
Miljontals Facebookanvändare kan få dela på hundratals miljoner dollar. Bild: Richard Drew

Facebookanvändare kan ha rätt till ersättning

Om du har använt Facebook de senaste 16 åren kan du ha rätt till ersättning – om du bor i USA. Facebookägaren Meta, som anklagades för att dela användarnas data utan deras medgivande, har nått förlikning i en stämning värd 725 miljoner dollar.

ANNONS
|

2018 briserade en stor skandal runt Facebook. Analysföretaget Cambridge Analytica hade tagit uppemot 87 miljoner Facebookanvändares data genom ett personlighetstest. Det blev starten för stämningsansökan, som menade att Facebook hade gett tredjepartsaktörer, som Cambridge Analytica, tillgång till användares innehåll och information utan deras tillåtelse och utan att övervaka hur de användes.

Facebooks ägarbolag Meta har förnekat att de gjort något fel, men nådde i december en förlikning värd 725 miljoner dollar, för att undvika kostnaderna och riskerna det skulle innebära att fortsätta driva fallet.

Nu kan tidigare och nuvarande Facebookanvändare ansöka om kompensation och få en del av kakan, rapporterar Washington Post.

ANNONS

”Största uppgörelsen” någonsin

Förlikningen fick ett preliminärt godkännande av en federal domare i slutet av mars, och det slutgiltiga godkännandet väntas i september. Keller Rohrback, en av advokatfirmorna som representerat de klagande Facebookanvändarna i processen, har kallat det för ”den största uppgörelsen i en grupptalan om integritetsskydd i USA”, skriver Washington Post.

Under det sista kvartalet 2022 fanns det 266 miljoner aktiva Facebookanvändare per månad i USA och Kanada, enligt företagets uppgifter. Alla som varit aktiva på Facebook mellan 24 maj 2007 och 22 december 2022 samt bodde i USA vid tidpunkten kan vara kvalificerad för ersättning.

Hur mycket varje sökande kommer att få är oklart. Det kommer bland annat bero på juridiska och administrativa avgifter, hur många krav Meta får och hur länge användaren var på Facebook under tidsperioden.

Kan fördelas på miljontals användare

I stämningsansökan finns redan åtta namngivna klagande som kan få uppemot 15 000 dollar var, och maximalt 25 procent av de 725 miljonerna kommer att gå till juridiska avgifter. Det som blir över kommer att fördelas mellan vad som kan bli tiotals miljoner användare.

Facebook har vidtagit åtgärder för att stärka integritetsskyddet på plattformen under de senaste åren, bland annat genom att ge användarna mer kontroll över vem som kan läsa deras inlägg och vilka annonser de ser.

ANNONS

LÄS MER:Instagram flyttar från London

LÄS MER:Nya Zeeland ställer in kattjaktstävling efter kritikstorm

LÄS MER:Rapport: Techbolagen behöver kontrolleras mer

ANNONS