Vid ett antal tillfällen under debatten höll sig inte de två kandidaterna till sanningen. Här är några av uttalandena som granskats.
Vid ett antal tillfällen under debatten höll sig inte de två kandidaterna till sanningen. Här är några av uttalandena som granskats. Bild: John Locher

Fakta som inte stämmer från debatten mellan Kamala Harris och Donald Trump

Den första debatten har hållits mellan presidentkandidaterna Kamala Harris och Donald Trump. Pikar och påståenden slungades från båda håll – och vid ett antal tillfällen höll sig inte de två kandidaterna till sanningen.

ANNONS
|

AP har granskat 15 påståenden från Donald Trump och 4 från Kamala Harris som inte förhåller sig till fakta. Här går vi igenom några av dem.

Trump om aborter "efter födseln"

Trump: Kamala Harris vice-presidentkandidat Tim Walz ”säger att abort under den nionde månaden är helt okej. Han säger också att avrättning efter födsel – det är avrättning, inte längre abort, eftersom barnet föds – är okej.”

Tim Walz har inte sagt att abort efter den nionde månaden borde vara tillåtet. Däremot är han en förespråkare för aborträttigheter och har skrivit under lagförslag som ämnat att skydda de som vill genomföra en abort i delstaten Minnesota.

ANNONS

Ingen delstat i USA har någon lag som tillåter att ett barn dödas efter födseln.

I USA är sena aborter ovanliga. År 2020 utfördes mindre än en procent av aborterna i landet vid eller efter 21 veckor, enligt hälsomyndigheten Centers for Disease Control and Prevention.

Trump om USA:s ekonomi under hans tid som president

Trump: "Jag skapade en av de största ekonomierna i vårt lands historia. (...) De har förstört ekonomin.”

Den amerikanska ekonomin har gått igenom en snabbare tillväxt under både Bill Clintons och Ronald Reagans tid som presidenter.

Under Bill Clintons tid steg landets bnp med 4 procent under fyra år i rad. Under Trumps tid som president steg landets bnp med 3 procent under 2018, men krympte med 2,2 procent år 2020 i slutet av hans mandatperiod.

Dessutom hade fler amerikaner jobb under Clintons tid som president än under Trumps tid.

Under Bidens mandatperiod steg ekonomin med 5,8 procent 2021 – men mycket av det anses vara en återhämtning från pandemin.

Trump om invandring och kriminalitet

Trump: "När du tittar på dessa miljoner och åter miljoner människor som strömmar in i vårt land varje månad – medan, jag tror, ​​21 miljoner människor, inte 15 som folk säger och jag tror att det är mycket högre än de 21 – det är större än delstaten New York (...) och titta bara på vad de gör med vårt land. De är kriminella, många av dessa människor är kriminella, och det är dåligt för vår ekonomi också.”

ANNONS

Trumps siffror stämmer inte.

Sedan Biden tillträdde år 2021 har gränspatrullen gripit cirka 7,1 miljoner personer vid den amerikanska gränsen. Enligt AP tros det totala antalet personer som vara lägre än så, eftersom flera av de som gripits varit personer som gjort upprepade korsningar.

I den senaste siffran från juli grep gränspolisen 56 408 människor som korsade gränsen illegalt från Mexiko. Även om det finns ett mörkertal av personer som korsar gränsen utan att upptäckas menar experter att det inte rör sig om ”miljoner och miljoner”.

Det är inte heller bevisat att "många av dessa människor är kriminella."

Trump påstår att invandrare äter husdjur

Trump: "I Springfield äter de hundarna, människorna som kom in, de äter katterna (...) De äter husdjuren till människorna som bor där."

Ett ogrundat påstående har börjat spridas om att haitiska migranter i Ohio dödar och äter människors husdjur.

Enligt CNN tros ryktet ha sitt ursprung från ett inlägg i en Facebook-grupp, där en person hävdade att en ”grannes dotters vän” hittade sin försvunna katt hos en haitisk granne, där den förbereddes för att ätas.

Det har sedan spridits på sociala medier och även delats av flera framstående republikanska profiler, bland annat den republikanska vicepresidentkandidaten JD Vance.

ANNONS

Myndigheterna i Ohio har sagt att det inte finns några trovärdiga rapporter som stödjer påståendet.

Harris om Trumps "blodbad"

Harris: "Kandidaten Donald Trump har sagt att det under detta valet att det kommer att bli ett blodbad om resultatet av detta val inte faller i hans tycke."

I mars höll Trump ett tal i Ohio där han pratade om vilka konsekvenser "offshoring", när ett företag har sin produktion i ett annat land, får för den amerikanska bilindustrin.

Han tog då upp sina planer på att höja tullarna på utlandstillverkade bilar.

Det var med hänvisning till bilindustrin som han varnade för ett "blodbad" om hans förslag inte antas, och inte till valresultatet.

"Om jag inte blir vald kommer det att bli ett blodbad för det hela – det kommer att vara det minsta. Det kommer att bli ett blodbad för landet”, sa Trump.

Harris om Trumps planer på ”Projekt 2025”

Harris: "Vad ni kommer att få höra ikväll är en detaljerad och farlig plan kallad ”Projekt 2025, som den tidigare presidenten har för avsikt att genomföra om han blir vald igen."

”Projekt 2025” är ett över 900-sidor långt konservativt manifest, som presenterar förslag på hur man ska omforma hela den federala regeringen i landet och flera andra myndigheter om republikanerna vinner valet.

ANNONS

Det föreslås bland annat att presidentens makt ska stärkas, tiotusentals opolitiska tjänstemän ska avskedas och ersättas med personer lojala med republikanerna och rätten till abort ska avskaffas ytterligare.

Bakom planen står konservativa Heritage foundation och många personer som arbetade inom Trumps förra regering har varit inblandade i förslaget.

Men Trump har tagit avstånd från planen och sagt att han inte känner till Projekt 2025. Han har heller aldrig sagt att han kommer att implementera den om han blir vald igen.

Harris om Trumps budgetplaner

Harris: "Vad Wharton School har sagt är att Donald Trumps plan faktiskt skulle få underskottet att explodera."

Hur presidentkandidaterna vill husera med landets budget är viktiga debattpunkter då USA har ett underskott i handelsbalansen på cirka 78,8 miljarder dollar.

I debatten menade Harris att Trump skulle förvärra underskottet ytterligare.

AP har granskat påståendet och hänvisar till att Penn-Whartons budgetmodell menar att Trumps skatte- och utgiftsplaner skulle öka underskottet med 5,8 biljoner dollar på tio år.

Andra uppskattningar, som återgetts av Reuters, är att Trumps budgetplaner skulle få underskottet att öka mellan 3,6 till 6,6 biljoner dollar.

Men samma uppskattningar visar på att Harris planer kan öka underskottet med 1,2 till 1,4 biljoner dollar under samma period.

ANNONS

LÄS MER:Kontroversiella Project 2025 huvudvärk för Trump

LÄS MER:Expert: Trump svalde betet

LÄS MER:Hård ton i ödesdebatten: Hon är "värdelös"

ANNONS