Familjens uppmaning: Benåda häxorna postumt

Det har gått nästan 375 år sedan de första människorna som anklagades för häxeri avrättades i USA. Nu vill deras familjer att de ska bli postumt benådade.

ANNONS
|

År 1647 spred sig en svår influensa i staden Windsor, Connecticut. Kanske var det därför som 31-åriga Alse Young anklagades för att en häxa – att det var hon som orsakat influensaepidemin. Kanske var det något helt annat.

Det enda man vet med säkerhet är att hon var den första kvinnan i USA som avrättades efter att ha anklagats för att vara en häxa. Mellan 1647 och 1663 anklagades ett 40-tal personer i Connecticut för att vara häxor, varav elva av dem avrättas.

Nu vill anhöriga att de nio kvinnorna och två männen som avrättades ska benådas, rapporterar CBS News.

ANNONS
En av de som anklagades för häxkonst i Connecticut var Katherine Harrison. I ett brev från 1669 listas det hon anklagas för. Bland annat ska hon ha velat köpa en hatt, men en annan köpare hann före. Den nya hattägaren uppgav att hen nu ofta drabbades av svår huvudvärk från hatten.
En av de som anklagades för häxkonst i Connecticut var Katherine Harrison. I ett brev från 1669 listas det hon anklagas för. Bland annat ska hon ha velat köpa en hatt, men en annan köpare hann före. Den nya hattägaren uppgav att hen nu ofta drabbades av svår huvudvärk från hatten. Bild: Jessica Hill

Officiell motion har presenterats

Avrättningarna i Connecticut var de första i USA och skedde nästan 30 år innan den mer ökända häxjakten i Salem, Oregon, där över 200 personer anklagades och 20 avrättades.

Det är inte första gången som röster väckts för att de som anklagats för häxeri ska benådas. Historiker och anhöriga som bor i Connecticut har sedan flera decennier försökt få politikernas uppmärksamhet kring häxfallen. Det är först nu som de börjat få gehör.

– De pratar om hur det här har följt deras familjer från generation till generation, och hur mycket det hade betytt om någon hade sagt ”det här var fel”, säger Jane Garibay, en talesperson för delstaten Connecticut, till CBS News.

Efter att Jane Garibay fått många brev från anhöriga till de anklagade häxorna har hon nu framfört en officiell motion om att de ska benådas.

– För mig, är det här en enkel sak att göra om det ger människor inre frid, säger hon.

Förra året bad den skotska premiärministern Nicola Sturgeon formellt om ursäkt till de 4 000 personer, mestadels kvinnor, som anklagades för häxkonst på 1700-talet. Uppemot 2 500 av dem avrättades.

LÄS MER:Häxdömda får upprättelse i spanska Katalonien

LÄS MER:Hans släkting pekade ut kvinnor som trollpackor

LÄS MER:Här offrar de till asagudar – mitt i Slottsskogen

ANNONS