Färre tömmer bajs i finska semesterhamnar

Från Finland kommer rapporter om att båtfolk har blivit bättre på att inte dumpa bajs i hav och hamn under sommaren. Det gäller även i Smögen, en av de stora gästhamnarna på västkusten.
– Det är alltid några som bryter mot reglerna, men i år har det varit väldigt lugnt, säger Oliver Korsle, som arbetar som hamnvärd i Smögen.

ANNONS
|

Att släppa ut toalettavfall i havet i finländskt territorialvatten är förbjudet. Vid gästhamnar syns numer dessutom mindre av problemet jämfört med tidigare. Det rapporterar Svenska Yle.

Två förklaringar till de upplevt minskade utsläppen är enligt kanalens rapportering septiktankarnas tillkomst och folks ökade kunskap om Östersjön som övergödd och i extra behov av kärlek.

En rundringning till olika gästhamnar tyder på att det skett ett skifte i attityderna bland båtfolk när det gäller toalettutsläpp. Vid Helsingholmens gästhamn är det stor skillnad jämfört med 20–30 år sedan, skriver Svenska Yle.

Finsk trend om mindre bajs i vatten syns även på västkusten

– Om man börjar se papperstussar som börjar flyta runt en båt så vet ju alla vem det är. Om det görs så händer det på väg från en hamn till en annan där ingen ser, säger Alf Andersson i Helsingholmens gästhamn till nyhetskanalen.

ANNONS

Alf Andersson säger att det skulle bli ramaskri om någon skulle bli påkommen att tömma ut något i en hamn.

Den finländska trenden om minskat utsläpp bekräftas även av personal på den svenska västkusten. Oliver Korsle är hamnvärd i Smögens gästhamn. Han säger att båtfolket överlag har skött sig väldigt bra i år och bättre än tidigare.

– Det är klart att det har varit några rôtna båtar, de finns i varje hamn, men de allra flest har skött sig mycket bra, säger Oliver Korsle.

Avfall får inte spolas ut eller kastas i hamnen, skriver Sotenäs kommun angående reglerna som gäller för Smögens gästhamn.
Avfall får inte spolas ut eller kastas i hamnen, skriver Sotenäs kommun angående reglerna som gäller för Smögens gästhamn.

”Går det för långt får vi skära tampar och släppa ut båtarna i vattnet”

Han berättar att ingenting får slängas i hamnen och att de båtar som har septiktank har möjlighet att tömma dem i den närliggande gästhamnen i Kungshamn.

– Har du septiktank åker du dit och renar, säger han.

Händer det att båtfolk dumpar bajs i vatten?

– Inte så jättemycket. Det har hänt. Det kan jag inte säga emot. Det är alltid några som bryter mot reglerna, men det har varit väldigt lugnt i år de veckor jag har varit här.

Vad gör ni om ni upptäcker att det bryts mot reglerna?

– Det vi får göra är att släppa ut dem. Går det för långt får vi skära tampar och släppa ut båtarna i vattnet. Det gäller bara i extrema fall och inte bara efter nedskräpning, säger hamnvärden.

ANNONS

LÄS MER:Fyrarnas eviga långdans längs västkusten

LÄS MER:Båtföreningen larmar om inbrottsvåg på Saltholmen

LÄS MER:Kungaparet och Finlands president i Göteborg

ANNONS