Lastfartyget Ruby ska lotsas genom danskt vatten.
Lastfartyget Ruby ska lotsas genom danskt vatten. Bild: Vesselfinder

Fartyg ska få hjälp genom Danmark

MV Ruby, lastat med 20 000 ton ammoniumnitrat, ska få hjälp genom Danmark, bekräftar Anne Heinze, presschef på lotsföretaget DanPilot.
– Jag kan berätta att vi har beställt lots från Skagen ikväll.
Det är danska Sjöfartsstyrelsen som krävt att fartyget har assistans när det passerar danskt vatten.

ANNONS
|

Det skadade maltesiskt flaggade fartyget, MV Ruby, befinner sig just nu söder om Norge, men på internationellt vatten. Skeppet, som är 183 meter långt, ska vara lastat med 20 000 ton ammoniumnitrat, med stor sprängkraft.

Nu bekräftar Anne Heinze, presschef på lotsföretaget DanPilot att lots har beställts för att hjälpa fartyget genom danskt vatten.

– Fartyget ska inte lägga till i Danmark, skriver Anne Heinze till GP.

Lotsen som ska assistera kommer att gå ombord under lördagen, och gå av när fartyget passerat Falsters sydspets, enligt danska TV2.

”Tar längre tid än normalt”

Eftersom MV Ruby tros vara på väg till Litauen räknar svenska myndigheter med att fartyget passerar svenska kustområden när det går genom Skagerrak och Kattegatt, enligt uppgifter till GP.

ANNONS

Hur lång tid det kommer ta att få fartyget genom danskt vatten är oklart.

– Det tar längre tid än normalt, eftersom den inte seglar med egen kraft, skriver Anne Heinze.

Krav från dansk myndighet

Enligt Anne Heinze är det danska Sjöfartsstyrelsen som krävt att det ska finnas lots på resan. Något som Jan Vinholdt Pedersen, pressansvarig på Sjöfartsstyrelsen bekräftar för GP.

– Sjöfartsstyrelsen är medveten om fartygets begränsade manövrerbarhet och att fartyget är lastat med farligt gods.

För att upprätthålla säkerheten har de satt upp ett antal villkor.

– Vi har alltså beordrat MV Ruby att använda bogserbåtsassistans och lotsning i samband med fartygets passage genom danskt vatten.

Kustbevakningen: Inte bekräftat

Just nu befinner sig fartyget på internationellt vatten. Svenska Kustbevakningen följer dock händelseutvecklingen och samarbetar med berörda myndigheter här och i grannländerna. Enligt Kustbevakningens presskontakt Pernilla Johansson har de inte fått någon bekräftelse på att fartyget ska lotsas förbi Danmark.

– Hon är på internationellt vatten och vi följer henne på håll. Jag kan berätta mer om vår roll när vi fått uppgiften bekräftad, säger hon.

Bolaget som ansvarar för fartygets skrovförsäkring och MV Rubys ägare söker efter en lämplig plats att reparera fartygets skador. Men Stefan Strömberg, pressansvarig på Göteborgs hamn, har inte hört att de skulle ha fått en förfrågan om att lägga till i Göteborgs hamn.

ANNONS

– Nej, inte vad jag har hört. Göteborgs hamn är en godshamn, ingen reparationshamn. Sedan ligger fartyget inte när oss och är inte på väg till eller från oss, säger han.

Stefan Strömberg säger att Göteborgs hamn följer läget, men att de i övrigt inte är särskilt inblandade, utan att det är en fråga för myndigheter som Kustbevakningen.

LÄS MER:Oro i Danmark när farlig rysk last passerar

LÄS MER:Kustbevakningen: ”Höjer på ögonbrynen”

ANNONS