Fattiga i Europa dör oftare av extremhetta

Spanska forskare pekar ut en grupp människor som mer benägna att dö av den extremhetta som de senaste åren har tagit tiotusentals liv i Europa. Det rapporterar The Guardian.

ANNONS
|

Den brittiska tidningen skriver om att spanska forskare redovisar studier om att människor från inkomstgrupper under genomsnittet drabbas hårdare av extremhettan i Europa och därmed är mer benägna att dö i värmeböljor.

Under de senaste åren har brännande temperaturer över hela Europa dödat tiotusentals människor. Enligt forskarna som The Guardian varit i kontakt med drabbar ökningen särskilt den grupp människor som lever i fattigdom.

Inkomstnivån viktigaste faktorn

– Det är sunt förnuft, säger Julio Díaz Jiménez, som är undersökande professor vid hälsoinstitutet Madrids Carlos III.

Han tillägger:

– En värmebölja är inte samma sak när du är i ett delat rum med tre andra personer och ingen luftkonditionering, som när du är i en villa med tillgång till pool och luftkonditionering.

ANNONS

Julio Díaz Jiménez tillhör en forskargrupp som har undersökt hur extrem värme har påverkat 17 distrikt i Madrid. Resultatet som presenterades 2020 visade att värmeböljor påverkade dödligheten i tre av de 17 områdena – samtliga där hushållens inkomster var under genomsnittet.

Efter studien på Madrid följde forskarna upp undersökningen med en genomgång av övriga Spanien och såg samma sak.

– När det kommer till värme och sårbarhet är den viktigaste faktorn inkomstnivån, säger Julio Díaz Jiménez.

LÄS MER:Det händer i kroppen när man dör av värme

LÄS MER:Europas Atlantis återuppstår i värsta torkan på hundra år

LÄS MER:Luftkonditionering svalkar – och värmer planeten

ANNONS