Barn äter en gratis måltid vid ett soppkök i Buenos Aires i Argentina där fattigdomen kraftigt ökar.
Barn äter en gratis måltid vid ett soppkök i Buenos Aires i Argentina där fattigdomen kraftigt ökar. Bild: Natacha Pisarenko/AP/TT

Fattigdomen ökar kraftigt i Argentina

Mer än hälften av Argentinas invånare räknas nu som fattiga.
Det handlar om en ökning från 41 till 53 procent på ett halvår under ultraliberalen och anarkokapitalisten Javier Mileis första tid som president, enligt en ny rapport av statistikbyrån Indec.

ANNONS

Argentinas officiella fattigdomsgräns ligger på motsvarande 9 600 kronor i månaden, räknat på för en familj på fyra personer. 52,9 procent av argentinarna, eller 15,7 miljoner människor, lever under denna gräns.

Andelen som lever i extrem fattigdom har ökat till 18 procent under Mileis första sex månader som president, att jämföra med 11 procent under andra halvåret i fjol.

Inflationen på årsbasis ligger på över 200 procent – en av de högsta siffrorna i världen – och har haft en stor betydelse för att fler människor räknas som fattiga.

Till skillnad från tidigare regeringar som höll landets konsumtion uppe på bekostnad av ett stort budgetunderskott, minskade Milei kraftigt subventionerna på energi och transport. Landets valuta peso devalverades med 54 procent i december i fjol efter att han tillträtt. Åtstramningarna har inneburit en stor minskning av köpkraften och har dragit ned landets ekonomi i djup recession.

ANNONS

I januari rapporterade regeringen sitt första månatliga budgetöverskott på nästan tolv år. Men kritikerna menar att Mileis få segrar har skett på bekostnad av de fattiga och arbetarklassen.

ANNONS