FBI-razzia mot Trumps lyxhus i Florida

Donald Trumps lyxhus Mar-a-Lago i Florida har genomsökts av FBI. Det säger den amerikanska expresidenten själv, enligt flera amerikanska medier. ”Mitt vackra hem är under belägring”, skriver Trump i ett uttalande.

ANNONS
|

I ett uttalande på måndagskvällen skriver Donald Trump att han samarbetat med relevanta myndigheter och att razzian ”varken var nödvändig eller lämplig”.

”Mitt vackra hem, Mar-A-Lago i Palm Beach, är för närvarande under belägring, plundrad och ockuperad av en stor grupp FBI-agenter”, skrev han.

Enligt uppgift befann sig den amerikanska expresidenten i New York när husrannsakan genomfördes, skriver CNN.

Del av utredning

Varken justitiedepartementet eller FBI har velat kommentera ärendet. Men källor med insyn i saken uppger att razzian är en del av en utredning om huruvida Trump tog emot hemligstämplade dokument från Vita huset efter valförlusten, rapporterar AP.

ANNONS

Enligt amerikansk lag ska alla privata meddelanden, brev och andra former av skriftlig kommunikation som är kopplade till en presidents officiella arbete bevaras.

Tidigare i februari berättade arkivarien David Ferriero att den statliga arkiveringsmyndigheten hade jagat Trump under hela 2021 för att få honom att återlämna 15 kartonger med dokument. I januari 2022 ska Trump ha lämnat över kartongerna till myndigheten.

Trump har tidigare bekräftat att han gått med på att lämna tillbaka ett antal dokument till arkivet och kallat det för "en vanlig och rutinmässig process".

– Efter att ha arbetat och samarbetat med de statliga myndigheterna var denna oanmälda razzia mot mitt hem varken nödvändig eller lämplig, säger Trump, enligt Reuters.

– De tog sig till och med in i mitt kassaskåp!

Anklagas för att ha förstört dokument

Trump har tidigare anklagats för att ha förstört eller på andra sätt undanröjt viktiga dokument under sin tid som president, vilket bland annat tidningen Axios har rapporterat om.

I en ny bok med titeln ”Confidence man” berättar Maggie Haberman hur Donald Trump vid upprepade tillfällen rivit sönder dokument under sin tid i Vita huset och hur medarbetare försökte tejpa ihop dem.

"Att Trump slängde dokument på det här sättet var inte allmänt känt, men vissa medhjälpare var medvetna om hans vana, som han ägnade sig åt upprepade gånger", skriver New York Times reporter Maggie Haberman.

ANNONS

I måndags publicerade tidningen Axios bilder som uppges visa två olika toaletter i Vita Huset där papper med Trumps handstil ligger i toalettstolen.

– Jag har talat med medarbetare som berättat att de flera gånger fick tillkalla rörmokare eftersom det blivit stopp i toaletterna och att rörmokaren då hittat dokument som spolats ned där, säger Maggie Haberman till CNN om Trumps toalettvana.

Donald Trump har tidigare kallat uppgifterna för ”en bluff” men New York Times-journalisten uppger att hon står fast vid sina uppgifter.

Tidigare generaladvokaten: Riskerar fängelse

USA:s tidigare generaladvokat har sagt att razzian kan innebära att Trump blir föremål för en brottsutredning av justitiedepartementet och sa att hans advokat borde ge Trump råd om ett eventuellt fängelsestraff, vilket The Guardian rapporterar.

Trumps barn kritiserar razzian: ”Bananrepublik”

Donald Trump har kritiserat razzian och kallar den för en attack från ”radikala vänsterdemokrater” som inte vill att han ställer upp i presidentvalet 2024.

Ex-presidentens söner, Erik Trump och Donald Trump Jr. har också uttalat sig om razzian.

”Detta är vad du ser hända i tredje världens bananrepubliker!!”, skriver Trump Jr på Twitter.

”Vi lever verkligen i ett tredje världens land”, skriver Eric Trump på plattformen.

LÄS MER:Trump hintar om valet 2024 i tal

LÄS MER:Trump och stormningen: Fyra sensationella uppgifter

LÄS MER:Trumps roll i kongresstormningen utreds vidare

LÄS MER:Trumps agerande granskas – minut för minut

ANNONS