Under veckan finns det chans att se hela fem planeter rada upp sig bredvid månen.
Under veckan finns det chans att se hela fem planeter rada upp sig bredvid månen. Bild: Charlie Riedel

Fem planeter radar upp sig på natthimlen

Den här veckan finns en chans att se fem planeter samtidigt på natthimlen. Merkurius, Jupiter, Venus, Uranus och Mars kommer att stå på rad bredvid månen. Men det gäller att inte vara för sen om du vill se dem alla.

ANNONS
|

Bäst chans att se planeterna får man på tisdag om man tittar västerut mot horisonten precis efter solnedgången, säger Nasa-astronomen Bill Cooke till AP.

De fem planeter som radar upp sig bredvid månen kan ses från vilken plats som helst på jorden, allt som behövs är en molnfri himmel och fritt synfält västerut.

– Det är det som är det fina med de här planetära uppradningarna. Det behövs inte mycket, säger Bill Cooke.

Merkurius och Jupiter försvinner först

Planeterna kommer att rada upp sig från horisonten och ungefär halvvägs upp på natthimlen. Men det gäller att vara ute i rätt tid. Bara en halvtimme efter solnedgången försvinner Merkurius och Jupiter ner bakom horisonten.

ANNONS

Det kan vara en bra idé att utrusta sig med kikare. Jupiter, Venus och Mars skiner starkt och kommer vara relativt lätta att se. För Merkurius och Uranus, som är mörkare, kan det bli svårare och kikare kan bli en god hjälp.

Det är inte helt ovanligt att planeter radar upp sig på natthimlen. Även förra sommaren kunde man se fem planeter på rad på himlen, och det kommer ske igen i juni, med en något annorlunda laguppställning.

Då går solen ner över Göteborg

Tisdag:

19.43

Onsdag:

19.45

Källa: SMHI.

LÄS MER:Svensk raket skapade norrsken

LÄS MER:Detta är Nasas nya rymddräkt

ANNONS