Det är ett hårt slag för den militanta gruppen att den högste politiske ledaren dödas, skriver GP:s Jan Höglund.
Det är ett hårt slag för den militanta gruppen att den högste politiske ledaren dödas, skriver GP:s Jan Höglund. Bild: TT/GP

Fem punkter: Det här betyder mordet på Hamas-ledaren

Hamas högsta ledare Ismail Haniya har dödats i sitt residens i Irans huvudstad Teheran. Israel anklagas, men kommenterar inte. I ett ytterst spänt läge är risken för ett storkrig påtaglig. GP:s utrikesexpert Jan Höglund förklarar i fem punkter vad det här betyder.

ANNONS
|

Vad har hänt?

Irans revolutionsgarde och terrorstämplade Hamas bekräftade tidigt på onsdagsmorgonen att Haniya är död. Även en livvakt ska ha dött i vad som beskrivs som ett angrepp av Israel.

Detaljerna är hittills knapphändiga, men enligt osäkra iranska uppgifter ska han ha skjutits ihjäl i samband med installationen av landets nye president i den iranska huvudstaden på tisdagen.

Vad betyder detta?

Det är ett hårt slag för den militanta gruppen att den högste politiske ledaren dödas. Den högt uppsatte Hamas-tjänstemannen Moussa Abu Marzouk kallar razzian för en "feg handling som inte kommer att förbli ostraffad", enligt CNN som citerar den Hamas-drivna tv-kanalen Al-Aqsa.

Haniya har haft en nyckelroll i de samtal som förts i olika omgångar med egyptiska och qatariska förhandlare om en vapenvila i Gaza. Nu är en vapenvila ännu mer avlägsen och risken tvärtom uppenbar för en eskalerande konflikt.

ANNONS

Vad säger Israel?

Den israeliska militären säger att den inte svarar på rapporter i utländska medier. Men Israels politiska och militära ledning har tidigare ett uttalat mål att eliminera Hamas och dess ledning som ett svar på gruppens terrorattack mot Israel den 7 oktober. Så sent som på tisdagskvällen meddelade Israel att Fuad Shukr, Hizbollahs högste militäre ledare, dödats i en operation i Libanon. Även där hotar den Iranstödda milisen med motattacker.

Hur utsatt är Israel just nu?

Medan kriget fortsätter utan vila i Gaza angrips Israel med drönare från Jemen, raketer från Libanon och under ett ständigt hot om ytterligare luftanfall från Iran. På den ockuperade Västbanken fortsätter oron med ökande konfrontationer mellan palestinska och israeliska bosättare. I denna onda cirkel av våld är det en uppenbar fara för att läget förvärras ytterligare. En eskalering är farlig och oförutsägbar. Israel och Iran har länge varit inbegripna i ett skuggkrig. Ett uppmärksammat dödligt attentat mot Irans främste kärnkraftsforskare Mohsen Fakhrizadeh skedde med ett fjärrstyrt vapen 2021.

Vad gör USA?

De senaste dagarna har amerikanska krigsfartyg närmat sig Libanons kust för att hjälpa Israel värja sig mot en samlad robotattack. Presidentkandidaten Kamala Harris har uttryckt stöd för operationen och ”Israels rätt att försvara sig mot sina fiender”. Försvarsminister Lloyd Austrin hoppas att en upptrappning går att undvika genom diplomati. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu avbröt sin resa i USA häromdagen till följd av en attack mot barn på Golanhöjderna och har sedan hållit flera krismöten med sitt kabinett.

ANNONS

Vem var Ismail Haniya?

Han var 62 år och föddes i ett flyktingläger nära Gaza City. Han anslöt sig till Hamas i slutet av 1980-talet under den första palestinska upproret, intifadan. Han steg i graderna och blev högste politisk ledare med bas i Qatar. I april ska tre söner och fyra barnbarn ha dödats i israeliska flyganfall, enligt Hamas. Haniya ska ha uppgivit att deras död inte skulle påverka pågående samtal om vapenvila och gisslan. Men med hans egen död är utvecklingen osäkrare än någonsin.

LÄS MER:Hamas politiske ledare dödad i Iran

LÄS MER:Vem var Ismail Haniya?

ANNONS