Labours partiledare, och Storbrittaniens nästa premiärminister, Keir Starmer tackar sina supportrar efter att valvinsten stod klar på fredagsmorgonen.
Labours partiledare, och Storbrittaniens nästa premiärminister, Keir Starmer tackar sina supportrar efter att valvinsten stod klar på fredagsmorgonen. Bild: Kin Cheung

Fem punkter: Det här innebär det brittiska valresultatet

Under natten stod det klart att Labour tog hem en jordskredsseger i det brittiska valet. Men vad innebär det för Sverige? Och kommer partiet kunna leverera vad de lovat?
– Det är 10 000-kronorsfrågan, säger Mikael Sundström, lektor inom statsvetenskap på Lunds Universitet.

ANNONS
|

Vad har Labour sagt att de ska göra om de får makten?

– Deras manifest, som det kallas, har varit väldigt vagt. Det är mycket om att det ska bli mindre kaos och mer hopp, men det är ju plattityder som inte betyder så mycket egentligen, säger Mikael Sundström som är lektor inom statsvetenskap på Lunds Universitet.

– Sen säger de att de ska satsa på att återställa den nationella sjukvården, NHS, och skydda pensionerna. Man ska inte höja skatter mer än för de allra rikaste och de säger att de inte ska låna mer.

– Rent generellt sa man att man ska återställa landet efter kaoset som Toryregeringen innebar.

Mikael Sundström är lektor inom statsvetenskap på Lunds Universitet och har suttit uppe under natten för att följa valet.
Mikael Sundström är lektor inom statsvetenskap på Lunds Universitet och har suttit uppe under natten för att följa valet. Bild: Lunds Universitet

Vad har de för möjligheter att genomföra sin politik?

– Vi kommer få se en mycket mer robust regering i och med det otroligt stora stödet som det blev, framför allt jämfört med det ganska stökiga Tory-styret som varit de senaste året. Nu blir det så att det som partiet säger, så kommer det också bli, säger Mikael Sundström

ANNONS

– Man vågar säkert göra mer än om man hade fått en mindre majoritet.

Finns ekonomin för att genomföra sina vallöften?

– Det stora problemet är att det finns inga pengar, de ärver en fruktansvärt dålig ekonomi. Det är 10 000-kronorsfrågan. Hur de ska lösa den här utmaningen? De har det här paketet med åtgärder men vart finns pengarna? Det finns det inga svar på i nuläget.

– Med den här situation har de väldigt begränsade möjligheter att förbättra de saker så som de sagt. Det kommer även att ta lång tid innan det verkligen märks för väljaren.

Vad betyder det här för oss i Sverige?

– De är ju inte med i EU så vi påverkas inte jättemycket egentligen, säger Mikael Sundström.

– Keir Starmer har sagt att ’vi kommer inte gå med i EU igen under min livstid’ så det kommer blir inte någon anti-brexit, men de kommer antagligen att långsamt och försiktigt närma sig EU.

– Jag förutsätter att en av de viktigaste saker som de kommer ta tag i är att förbättra och förenkla handeln med EU, bara för att det är det bästa sättet att få igång ekonomin igen. Så då kan det innebära att det blir enklare att handla från Storbritannien.

Vad betyder valresultatet för Torys?

– I det här politiska systemet som de har i Storbritannien så sitter ingen riktigt säker. Vi har sett nu att tunga politiker i Torys förlorar sina säten och det kommer ändra dynamiken inom deras parti, säger Mikael Sundström.

ANNONS

– Traditionellt brukar den den här sortens stora tapp betyda att partiet först blir mer extremt, för de som blir kvar är ofta riktigt hardcore i sin politiska inriktning.

LÄS MER:Maktskifte och storseger för Labour

LÄS MER:Sverige i topp för britter som vill lämna landet

ANNONS