Fem punkter: Pence vittnar mot Trump

Trots att han försökt slippa har den tidigare vice-presidenten Mike Pence blivit tvungen att vittna mot Donald Trump. Varför är det viktigt och vad händer nu? GP:s reporter Alexandra Turku förklarar.

ANNONS
|

Vad är det som hänt?

USA:s förre vicepresident Mike Pence har vittnat inför en jury som utreder den förre presidenten Donald Trumps ansträngningar att omkullkasta resultatet i presidentvalet 2020.

Mike Pence kallas in för att vittna om de samtal och händelser som ledde fram till stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021.

Enligt The Guardian ska vittnesmålet ha pågått i över sju timmar bakom stängda dörrar. Det är därför oklart vad han har sagt till åklagare.

Varför är det viktigt?

Det här är första gången som en vicepresident måste vittna mot en president som han arbetat jämsides med.

Mike Pence har tidigare sagt att han inte avsett att vittna och hänvisat till att vicepresidentens roll som ordförande i senaten ger honom konstitutionellt skydd mot att vittna om vissa lagstiftningsfrågor.

ANNONS

Men i mars meddelade en domare att Pence ändå måste vittna. Domaren har dock godkänt att Pence inte ska utfrågas om sina egna handlingar den 6 januari 2021.

Vad kan hända nu?

Dagarna innan stormningen av Kapitolium har varit av stort intresse för utredarna. Det kan ge dem förstahandsskildringar av vad Trump sagt under tiden som kan ha lett fram till stormningen.

Det kan avgöra om det finns tillräckliga bevis för att gå vidare med en kriminell utredning av Trump.

Hur är relationen mellan Mike Pence och Donald Trump?

Relationen mellan Mike Pence och Donald Trump är minst sagt spänd.

Under sin ämbetstid var Pence starkt lojal med sin chef. Men efter Kapitolium-stormningen ändrades relationen. Under stormningen fick Pence föras i säkerhet med sin stab och familj, samtidigt som personer i folkmassan skanderade "häng Mike Pence". Han har i efterhand kallat Trumps uttalanden för ”vårdslösa”.

"Under fyra år hade vi ett nära samarbete. Det slutade inte bra”, har Pence summerat sin tid i Vita huset och relationen med Trump.

Vilka fall drivs just nu mot Trump?

Det pågår just nu flera rättsfall mot Trump.

Utöver det har Trump åtalats för 34 fall av bokföringsbrott som är kopplade till att han ska ha försökt köpa och dölja känslig information som hade kunnat skada hans presidentkampanj. Det pågår också utredningar kring de hemligstämplade dokument som hittats i hans bostad Mar-a-Lago i Florida.

ANNONS

Han är även föremål för en pågående rättegång där en kvinna hävdar att hon blivit våldtagen av Trump i mitten av 1990-talet.

Kongresstormningen

Den 6 januari 2021 samlades ledamöterna i USA:s kongress i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och näste president.

I huvudstaden Washington DC hade samtidigt också tiotusentals anhängare till Donald Trump samlats för ett politiskt massmöte på temat "Rädda Amerika". Vid mötet upprepade Trump sina felaktiga påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentlige segraren. Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen: "Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre", sade den dåvarande presidenten.

Delar av folkmassan gjorde som han sade. Protesterna övergick i våld när hundratals personer stormade kongressbyggnaden och drabbade samman med polis. Vissa tog sig så långt som in i talman Nancy Pelosis kontor och in i en av kamrarna. Delar av byggnaden vandaliserades.

Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.

Källa: TT

LÄS MER:Det här är vad Trump åtalas för – 34 punkter som han nekar till

LÄS MER:Fler rättsfall som hotar Donald Trump

LÄS MER:57-årig senator vill utmana Trump

ANNONS