Fem punkter: Så avgörs abortpillrets framtid i USA

USA:s mest använda abortpiller kan komma att begränsas eller rent av förbjudas i landet. Vad är det som händer och varför är det viktigt? GP förklarar.

ANNONS
|

Varför pratas det om abortpiller?

Sedan två decennier tillbaka har abortpiller med substansen mifepriston använts vid en majoritet av alla aborter som görs i USA.

Men ända sedan USA:s högsta domstol i fjol rivit upp prejudikatet som garanterade amerikanska kvinnor rätten till abort har flera delstater börjat skärpa sina lagar.

Abortmotståndare vill nu att abortpillret ska förbjudas – inte bara i några delstater, utan i hela landet. De har därför lämnat in en stämningsansökan i hopp om att häva läkemedelsmyndigheten FDA:s godkännande som gjordes år 2000.

Vad är det som hänt?

Den 7 april fattade en federal domare i Texas ett beslut om att häva FDA:s godkännande av abortpillret.

ANNONS

Det har aldrig hänt tidigare att en distriktsdomare upphävt FDA:s godkännande av ett läkemedel. Domarens argument var att pillret godkänts för snabbt och att man inte övervägt tillräckligt vilka bieffekter som det kunde ha.

Kort därefter kom en federal domare i Washington med ett motsatt domslut, där man beordrade att läkemedlet skulle fortsatt finnas tillgängligt.

USA:s regering och företaget som tillverkar pillren har även överklagat beslut till landets högsta domstol. De kräver att krävt att restriktionerna för läkemedlet hävs under tiden som frågan prövas.

Varför är det här viktigt?

Det här är en av de senaste utvecklingarna när det kommer till abortfrågan i USA.

Under det senaste året har frågan polariserats allt mer och tillgängligheten till abort har begränsats eller rent av helt förbjudits i flera delstater.

Det beslut som fattas kan komma att påverka tillgången till abortpillret över hela USA.

Vad kan hända nu?

Högsta domstolen diskuterar inte själva fallet, utan bara om huruvida abortpillret ska frysas under tiden som rättegången pågår eller inte. Fallet kommer att beslutas av den 5:e federala kretsdomstolen i Louisiana.

Högsta domstolen har sagt att abortpillrens tillgänglighet ska vara densamma tills åtminstone på fredag för att ge båda sidorna mer tid att lägga fram sina argument.

ANNONS

Vad kan det få för konsekvenser?

Abortpillren kan nu antingen förbjudas under tiden som rättegången pågår, eller så kommer mifepriston att förbli tillgängligt.

Men villkor för att de ska få finnas tillgängliga kan komma att införas omedelbart.

Det kan bland annat innebära att pillret måste tas med en läkare närvarande, att man inte får skicka dem per post och att tiden då man tillåts använda dem förkortas från tio veckors graviditet till sju.

Mifepriston

Mifepriston är ett antihormon som hämmar effekten av progesteron, som är nödvändigt för att få en graviditet att fortskrida. Läkemedlet förskrivs av läkare för att medicinskt avbryta en graviditet.

I USA är medlet mifepriston, också känt som RU 486, en av två tillåtna komponenter som används för att framkalla abort under en graviditets första tio veckor. Läkemedlet godkändes i USA år 2000.

Över hälften av alla aborter i USA utförs med mifepriston, enligt officiella siffror. Metoden är dokumenterat säker och har en effektivitet på 99,6 procent.

Läkemedelskombinationen mifepriston och misoprostol är godkänd i över 60 länder världen över för att avbryta graviditeter, däribland Sverige.

Källa: TT

LÄS MER:Beslut: Abortpillerdomar frysta i USA

LÄS MER:Mexikanska aktivister hjälper kvinnor från USA att göra abort

LÄS MER:Tre kvinnor stäms i USA för att ha möjliggjort abort

ANNONS