Den långa gränsen mellan Finland och Ryssland skyddas av gamla trästaket, som främst syftar till att hålla kvar boskap på rätt sida. Nu ska det bli ändring på det.
Den långa gränsen mellan Finland och Ryssland skyddas av gamla trästaket, som främst syftar till att hålla kvar boskap på rätt sida. Nu ska det bli ändring på det. Bild: ALESSANDRO RAMPAZZO

Finland börjar bygga stängsel mot Ryssland

Finland har nu börjat bygga ett 200 kilometer långt stängsel längs gränsen mot Ryssland. Stängslet ska öka säkerheten vid gränsen, som tidigare skyddades av trästaket byggda för att hindra boskap från att korsa den.

ANNONS
|

Enligt den finska gränsbevakningen kommer det nya stängslet att vara tre meter högt, med taggtråd ovanpå. Beslutet att bygga stängslet fattades efter att antalet ryssar som försökte fly undan Putins mobilisering ökade i september förra året, rapporterar BBC.

Vissa delar av stängslet ska utrustas med mörkerkameror, lampor och högtalare. Totalt ska 200 kilometer av Finlands 1 340 kilometer långa gräns mot Ryssland bebyggas. Men det kommer att ta tid. Ett pilotprojekt på tre kilometer väntas vara klart vid Imatra i slutet av juni, enligt gränsbevakningen.

Under tisdagen inleddes arbetet med att röja skog längs med gränsen och i mars väntas arbetet med nya vägar och stängselinstallationer inledas.

ANNONS

Sedan den ryska invasionen av Ukraina i februari 2022 har Finland arbetat för att stärka sin gräns mot Ryssland, som tidigare bara skyddades av trästaket som byggdes för att hindra boskap från att gå över gränsen. I juli 2022 fattades beslut om lagändringar som nu gör det möjligt att bygga kraftigare stängsel längs gränsen.

LÄS MER:Sanna Marin: "Natos trovärdighet ifrågasätts"

LÄS MER:Finlands Natomedlemskap till omröstning

LÄS MER:Nytt Natomöte med Turkiet 9 mars

ANNONS