Finland kan behöva överväga att ansöka om ett Nato-medlemskap utan Sverige, säger Finlands utrikesminister Pekka Haavisto.
Finland kan behöva överväga att ansöka om ett Nato-medlemskap utan Sverige, säger Finlands utrikesminister Pekka Haavisto. Bild: Andreea Alexandru

Finland öppnar för att gå med i Nato utan Sverige

Efter Erdogans nej till att stötta Sveriges Natoansäkan kommer nästa besked i processen: Finland kan behöva överväga att Nato-ansökan går vidare utan Sverige. Det uppger Finlands utrikesminister Pekka Haavisto till Yle.

ANNONS
|

I en intervju med finska Yle uppger den finska utrikesministern Pekka att Finland kan behöva omvärdera sin gemensamma Natoansökan med Sverige, om den svenska ansökan visar sig dröja en längre tid.

Uttalandet kommer dagen efter att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan sagt att Sverige inte kan vänta sig att få Turkiets stöd för sin Nato-ansökan. Anledningen, menade han, är helgens händelser i Stockholm då Rasmus Paludan brände en koran utanför Turkiets ambassad.

Haavisto säger att Sveriges protester har blivit ett tydligt hinder för Finlands och Sveriges Nato-ansökningar. Han säger att det är de svenska demonstranternas mål att provocera Turkiet och påverka medborgarnas och politikernas åsikter, något som ”skjuter upp Turkiets förhandlingsvilja”.

ANNONS

– De här demonstranterna leker med säkerheten i Finland och Sverige, säger Pekka Haavisto till Yle.

Men samtidigt menar Haavisto att det fortfarande är för tidigt att ta ställning i frågan. Utrikesministern säger att Finland, Sverige och Turkiet håller på att ordna ett nytt trepartsmöte tidigt på våren, där läget ska bedömas.

Utvecklade svaret under presskonferens

Senare på tisdagen höll Pekka Haavisto en pressträff där han sa att ”Finland och Sveriges gemensamma Nato-resa fortsätter”, vilket Svenska Dagbladet rapporterar.

Samtidigt konstaterar han att det en finns ”risk för förseningar” i processen.

– Vi har följt Turkiets egen tidtabell – de har tidigarelagt valet och därför finns två fönster för Finland att bli ratificerat av Turkiet. Ett är innan valet i maj, ett andra efter valet innan Natomötet i juli, säger Haavisto, enligt Svd.

Enligt Haavisto ska Finland ha betonat för Turkiet hur viktigt det är att båda länderna går med samtidigt.

Erdogan: ”Bör inte förvänta sig någon välvilja från oss”

Det var på måndagskvällen som Erdogan sa att Rasmus Paludans koranbränning var en anledning till att Sverige inte kan förvänta sig turkiskt stöd i Natoprocessen. För Turkiets stöd krävs att man respekterar ”republiken Turkiet och muslimers religiösa övertygelse”.

– Vi ser händelser som började med Sveriges ansökan om Natomedlemskap och fortsatte tills de brände vår heliga bok. Som muslimer är det vår plikt att visa den respekt som är värdig denna heliga bok, sa Erdogan enligt regeringstrogna tidningen Sabah och fortsatte:

ANNONS

– Den svenska förvaltningen behöver inte berätta om fri- och rättigheter. De som orsakade en sådan skam inför vår ambassad bör inte förvänta sig någon välvilja från oss angående deras medlemsansökningar till Nato.

President Recep Tayyip Erdogan i Ankara under måndagen.
President Recep Tayyip Erdogan i Ankara under måndagen. Bild: Turkish Presidency via AP

Sveriges utrikesminister i kontakt med Finland

I ett sms till Aftonbladet har Tobias Billström (M) kommenterat det finska beskedet.

”Vi är i kontakt med Finland för att ta reda på vad som egentligen avses,” skriver han i smset och fortsätter:

”Sverige respekterar den överenskommelse som finns mellan Sverige, Finland och Turkiet om vårt Natomedlemskap. Det har vi gjort såhär långt och det kommer vi fortsätta att göra.”

Regeringen har ännu inte uttalat sig om gårdagens besked från Turkiet, då Tobias Billström sagt att han vill ”förstå mer av det Erdogan sa”, enligt Aftonbladet.

LÄS MER:Kadyrov, talibanerna och Erdoganregimen fördömer Paludans koranbränning

LÄS MER:Erdogan: Sverige kan inte vänta sig Turkiets stöd

LÄS MER:Expert: Ta Erdogans utspel på allvar

ANNONS