Ärtväxtarten ”Erythrina caffra” kommer att byta namn till ”Erythrina affra”.
Ärtväxtarten ”Erythrina caffra” kommer att byta namn till ”Erythrina affra”. Bild: JMK/Wikimedia Commons

Fler än 200 blommor byter namn – var rasistiska

I samband med en sex dagar lång sammankomst i Madrid har omkring hundra forskare röstat igenom namnbyten på fler än 200 växtarter. Detta eftersom de gamla namnen anses vara olämpliga, skriver The Guardian.

ANNONS
|

På söndagen startar Internationella botaniska kongressen i Madrid. Mötet hålls var sjätte år och går mer eller mindre ut på att hundratals botaniker träffas för att ändra koder och namn på växtarter.

Inför årets sammanträde har omkring hundra botaniker röstat för ett namnbyte på fler än 200 växtarter – då namnen på dessa anses vara olämpliga och rasistiska. Bland annat kommer alla växt-, svamp- och algnamn som innehåller ordet ”caffra”, som är en förolämpningar mot svarta människor, att ersättas med ordet ”affra”, för att beskriva deras afrikanska ursprung.

”Mycket nöjda”

Botanikerna enades också om att skapa en särskild kommitté som ska besluta om namn till nyupptäckta växter, svampar och alger.

ANNONS

Frågan om att ta bort begreppet ”caffra” från artnamnen lyftes från början av växttaxonomen Gideon Smith från Nelson Mandela University i Sydafrika och hans kollega Estrela Figueiredo.

– Vi är mycket nöjda med den permanenta utrotningen av rasbeskrivningar från den botaniska nomenklaturen, säger Gideon Smith till Observer, enligt The Guardian.

Han fortsätter:

– Det känns mycket bra att mer än 60 procent av våra internationella kollegor står bakom förslaget.

LÄS MER:Svenska arter riskerar dö ut – pengar saknas

LÄS MER:Därför är de invasiva arterna ett hot

LÄS MER:1 000 nya arter hotas av utrotning

ANNONS