Lastbilar med humanitär hjälp åker över gränsen från Egypten till Gazaremsan. Bilden är tagen 24 november.
Lastbilar med humanitär hjälp åker över gränsen från Egypten till Gazaremsan. Bilden är tagen 24 november. Bild: Hatem Ali/AP/TT

FN: Nödhjälp levererat till al-Shifa-sjukhuset

På lördagen levererades totalt 61 lastbilar med nödhjälp till norra Gaza, uppger FN:s humanitära organ Ocha.
Sjukhuset al-Shifa har mottagit hjälpsändningar i form av bland annat ambulanser och bussar som ska användas vid evakueringar.

ANNONS

Ytterligare 187 lastbilar med hjälpmateriel hade vid klockan 19 passerat gränsen till den palestinska sidan och väntade på att få leverera sin last till det krigsdrabbade området, skriver Ocha i ett pressmeddelande.

Nödleveranserna, som sker med assistans från Palestinska och Egyptiska röda halvmånen, påbörjades i samband med stridspausen mellan Israel och terrorstämplade Hamas.

"Ju längre pausen varar, desto mer nödhjälp kommer humanitära organisationer att kunna skicka in och runt i Gaza", skriver Ocha i pressmeddelandet.

Elva ambulanser, tre bussar och en lastbil har anlänt till al-Shifa-sjukhuset som ska underlätta "för evakueringar", enligt Ocha.

Utväxlingen mellan Israel och Hamas fortsatte under lördagen. En grupp på 17 gisslan – tretton israeler och fyra thailändare – kom sent på lördagskvällen tillbaka till israeliskt territorium efter att ha släppts fria.

ANNONS

Strax före midnatt meddelade israeliska fängelsemyndigheter att 39 palestinier frigivits som en del av uppgörelsen. Ett par timmar senare anlände en buss med en grupp frisläppta på Västbanken, och mottogs av hundratals människor som samlats för att välkomna dem.

Det tillfälliga eldupphöret – det första sedan kriget startade i början av oktober – inleddes tidigt i fredags morse och ska vara i minst fyra dagar. Sammanlagt ska minst 50 ur gisslan friges av den militanta islamiströrelsen Hamas under stridspausen. 150 palestinska fångar ska släppas av Israel.

Hundratals människor samlades på Västbanken när bussen med de frisläppta palestinierna rullade in natten mot söndag.
Hundratals människor samlades på Västbanken när bussen med de frisläppta palestinierna rullade in natten mot söndag. Bild: AHMAD GHARABLI/AFP/TT
ANNONS