FN sparkar nio UNRWA-anställda

På måndagskvällen rapporterar Reuters att en FN-utredningen pekar på nio fall där UNRWA-anställda kan ha varit inblandade i attacken mot Israel 7 oktober.

ANNONS
|

Det är nio anställda som ska ha förlorat jobbet. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters som citerar en talesperson.

”För nio personer var bevisen tillräckliga för att dra slutsatsen att de kan ha varit inblandade i attackerna i den sjunde oktober”, säger den biträdande talespersonen på FN, Farhan Haq enligt Reuters.

Det är FN:s internrevision Oios som står bakom granskningen som gjordes efter att Israel anklagat totalt 19 Unrwa-anställda för att eventuellt ha varit inblandade i den blodiga attacken. Det skriver TT.

Det är oklart exakt vilken roll de anställda kan ha haft i attacken den 7 oktober förra året, då Hamas genomförde en storskalig attack mot Israel där uppskattningsvis 1 200 civila, militärer och utlänningar dödades.

ANNONS

Israel har under flera månader anklagat UNRWA, United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees, för att anställda i organisationen ska ha deltagit i attacken 7 oktober 2023.

Många länder frös biståndet medan anklagelserna utreddes, men de flesta länder har senare kommit fram till att Israel inte har tillhandahållit bevis för anklagelserna och har därför återupptagit betalningarna till UNRWA, däribland Sverige.

Den svenska regeringen meddelade 27 juni att Sverige betalar ut ytterligare 100 miljoner kronor i kärnstöd till UNRWA, FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar, och att utbetalningen görs i ljuset av ”den akuta humanitära situationen i Gaza och mot bakgrund av de nya åtgärder UNRWA har vidtagit för att stärka intern tillsyn och kontroll”.

Sammantaget har regeringen anslagit 400 miljoner kronor till UNRWA.

NRK rapporterar om att Norge i juli ökade sitt stöd till UNRWA med 100 miljoner norska kronor och att det för året ska uppgå till 475 miljoner norska kronor.

GP söker bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell.

Texten uppdateras.

LÄS MER:Norge ökar stödet till Unrwa

ANNONS