Arkivbild på Martin Griffiths, FN:s humanitära chef.
Arkivbild på Martin Griffiths, FN:s humanitära chef. Bild: Eduardo Munoz Alvarez

FN:s varning: Israels markoffensiv i Rafah i Gaza kan leda till ”slakt”

På torsdagen fördömde FN återigen Israels planer på en markoffensiv i gränsstaden Rafah.
Martin Griffiths, Förenta nationernas högste tjänsteperson för humanitära frågor, larmade om att det skulle kunna leda till ”en slakt i Gaza”.

ANNONS
|

Staden Rafah, precis på gränsen till Egypten i södra Gaza, har blivit en tillflyktsort för nästan en miljon civila palestinier norrifrån.

Det är också, enligt Israel, Hamas sista utpost. Premiärminister Benjamin Netanyahu har därför insisterat på att en markoffensiv likt de Israel utfört i de norra delarna av Gaza är nödvändig, trots att dess närmast allierade USA avrått från en sådan operation utan att en genomförbar evakueringsplan finns för civilpersonerna på flykt finns.

– De som säger att vi inte under några omständigheter borde gå in i Rafah säger mer eller mindre ”förlora kriget. Behåll Hamas där”, sa Benjamin Netanyahu i en intervju med ABC News i söndags.

ANNONS

Larmar om ”slakt”

Netanyahu insisterade under intervjun på att den israeliska försvarsmakten, IDF, kommer att ge civilbefolkningen fri lejd ut ur Rafah och att en ”detaljerad plan” för hur det ska gå till håller på att tas fram.

Det beskedet tycks dock inte ha lugnat FN:s högsta representanter, däribland humanitära chefen Martin Griffiths.

– Militäroperationer i Rafah kan leda till en slakt i Gaza. De skulle också lämna en redan sårbar humanitär insats vid dödens dörr, sade han på tisdagen enligt Reuters.

– Det internationella samfundet har varnat för de farliga konsekvenserna av en markinvasion i Rafah. Den israeliska regeringen kan inte fortsätta ignorera dessa uppmaningar, fortsatte Griffths.

Generalsekreterare Antonio Guterres hoppades i sin tur att vapenstilleståndsförhandlingarna ska nå ett genombrott innan offensiven inleds.

– Mitt genuina hopp är att förhandlingarna om frisläppandet av gisslan och någon form av stridspaus ska lyckas för att undvika en fullskalig offensiv i Rafah, sade Guterres enligt Reuters, och tillade att en sådan ”skulle ha förödande konsekvenser”.

LÄS MER:Tårfyllt när gisslan återvände från Gaza

LÄS MER:Källor: Framsteg i samtal mellan Israel och Hamas

LÄS MER:Sydafrika: Offensiv i Rafah strider mot FN-beslut

ANNONS