Oxykontintabletter som penslats med fentanyl ligger bakom en stor mängd dödsfall i USA. Nu hoppas forskare kunna ta fram ett vaccin som stoppar ruset.
Oxykontintabletter som penslats med fentanyl ligger bakom en stor mängd dödsfall i USA. Nu hoppas forskare kunna ta fram ett vaccin som stoppar ruset. Bild: USA:s åklagarmyndighet

Forskare arbetar på vaccin mot fentanyl

Amerikanska forskare arbetar på ett vaccin som ska blockera effekten av drogen fentanyl. Förhoppningen är att det ska minska risken för överdoser av drogen som skördade mer än 71 000 liv i USA förra året.

ANNONS
|

Ett forskarlag vid universitetet i Houston håller på att ta fram ett vaccin som ska skapa antikroppar som motverkar ruset av drogen fentanyl. Vaccinet har visat sig vara effektivt när det testats på råttor, med minimala bieffekter, och nu hoppas forskarna att amerikanska läkemedelsverket FDA ska godkänna kliniska försök på människor, rapporterar Vice.

– Om en individ konsumerar fentanyl så kommer antikropparna att binda fentanylen och hindra drogen från att ta sig till hjärnan, där den stimulerar euforiska centran, säger huvudforskaren Colin Haile till nyhetssajten.

Enligt honom kan vaccinet komma att hjälpa personer som rehabiliteras efter ett opioidmissbruk och förändra spelplanen i kampen mot överdoserna som plågar USA. Förra året dog mer än 100 000 amerikaner av överdoser, mer än 71 000 av dem har kopplats till olagligt tillverkade fentanyltabletter, enligt amerikanska folkhälsomyndigheten CDC.

ANNONS

– Det vi gör nu fungerar inte, så vi behöver en ny behandlingsstrategi och jag tror att det här fentanylvaccinet kan vara det, säger Colin Haile till Vice.

Experter är kritiska

Men alla håller inte med honom. Ryan Marino, chef för toxikologi och beroendemedicin på Clevelands universitetssjukhus, säger till Vice att det redan finns läkemedel som stoppar opioider, men att dessa går att ”lura” genom att ta tillräckligt stora mängder opioider. Han menar att man i stället borde fokusera på att göra metadon och buprenorfin, som idag används för att behandla beroendeproblematik, mer tillgängliga.

Marino och andra experter som Vice talat med varnar också för att fentanyl används som smärtstillande medel och vid anestesi. Colin Haile menar dock att den som tar vaccinet fortfarande kommer att kunna få effekt av andra smärtstillande opioider.

– En anestesiolog sa ”om vi började vaccinera människor med det här så kommer det att bli en mardröm”. Det var hans ord. Mitt svar var att vi redan befinner oss i en mardröm, säger han.

LÄS MER:Efter dotterns överdos – kampanjar för Republikanerna

LÄS MER:Sjuksköterska stal droger på jobbet – får fängelse

LÄS MER:Fentanyl "den farligaste epidemin" i USA

ANNONS