Republikanen Jim Jordan väntar på resultat i omröstning om talman i representanthuset.
Republikanen Jim Jordan väntar på resultat i omröstning om talman i representanthuset. Bild: Alex Brandon/AP/TT

Fortsatt kaos i USA:s kongress

Republikanen Jim Jordan fick inte tillräckligt många röster i en första omgång för att bli vald till talman för USA:s representanthus.
Ett planerat andra försök under natten till onsdagen avblåstes.
Kaoset i den amerikanska kongressen fortsätter därmed.

ANNONS
|

Omröstningen på tisdagskvällen var en rafflande uppgörelse i långsamt tempo. Jordan, från delstaten Ohio, står nära förre presidenten Donald Trump och har stöd av högerfalangen i det splittrade Republikanska partiet.

Kraftiga påtryckningar på partikamrater gjorde att Jordans möjligheter vid en första omröstning inte såg omöjliga ut. Men när ledamöterna lagt sina röster så saknades nödvändiga rösterna för Jordan.

Samtliga demokrater röstade emot honom, så också 20 republikaner som valde att gå emot förslaget.

Grupperingar kring Jordan inledde omedelbart försök att övertala de republikaner som inte stöttat kandidaten. Men motståndet verkade vara större än väntat, och ett försök att genomföra ytterligare en omröstning under tisdagsdygnet avblåstes.

ANNONS

En ny omröstning väntas därmed till onsdagen.

Ovisshet råder

Omröstningen sker efter två veckor av ovisshet, alltsedan den förre talmannen Kevin McCarthy tvingades bort från sin post i början av oktober. I förra veckan nominerade partigruppen Steve Scalise från Louisiana till talmanskandidat.

Men Scalise hoppade av när det stod klart att han inte kunde samla tillräckligt stort stöd från sina partikamrater.

Republikanerna, som med liten marginal styr kammaren, är splittrade. Bakom avsättningen av McCarthy låg en högerfalang inom partiet som bland annat var kritisk till den dåvarande talmannens samarbete med Demokraterna för få till en budgetlösning.

Samma grupp var tveksam till Scalise. De står närmare Jordan, men han får i stället mer mittenorienterade Republikaner att tveka. På måndagen fick han dock minst fyra tidigare tvivlare att ställa sig bakom honom, enligt CNN.

Ligger nere

För att utses till talman krävs enkel majoritet. I nuläget har Republikanerna 222 av kammarens 434 besatta platser (en är vakant).

Utan talman ligger kammarens arbete nere. Det är ett stort problem när visst stöd till Israel och ett hjälppaket till Ukraina är på gång – bland annat. Om några veckor måste kammaren också enas om en ny statsbudget, efter den kortsiktiga lösning om att låta kostnaderna löpa som blev McCarthys fall.

ANNONS

Just nu leds arbetet i representanthuset av republikanen Patrick McHenry från North Carolina, som utsetts till temporär talman. Som sådan kan McHenry inte lägga fram några lagförslag för omröstning, hans enda uppgift är att basa över voteringen om en ny talman.

Fakta: USA:s kongress

Kongressen är den federala lagstiftande församlingen i USA med säte i Kapitolium i huvudstaden Washington DC. Dess arbete löper i tvåårsperioder, den 3 januari 2023 startade det 118:e kongressmötet.

Kongressen består av senaten med 100 ledamöter, två från varje delstat, och representanthuset med 435 platser, fördelade i relation till delstaternas folkmängd.

I det republikanledda representanthuset sitter i nuläget 222 republikaner och 212 demokrater. En plats är vakant.

I senaten har Demokraterna 48 platser och stöd av tre oberoende ledamöter, vilket ger partiet majoriteten. Republikanerna har 49 ledamöter.

Ledamöterna i representanthuset går till val vartannat år. Senatorerna väljs på sex år. Deras mandatperioder löper omlott, vartannat år tar omkring en tredjedel av senatorernas mandatperioder slut.

Kongressen stiftar federala lagar, beslutar om skatter och anslag samt godkänner ministrar och andra höga tjänstemän. Federala tjänstemän, inklusive presidenten, och domare kan avsättas av kongressen genom riksrätt. Lagar som stiftas av kongressen kan underkännas av Högsta domstolen.

Källor: USA:s kongress, House Press Gallery

ANNONS