En man söker skydd i al-Dahiya i Beirut efter ett av Israels anfall på fredagen.
En man söker skydd i al-Dahiya i Beirut efter ett av Israels anfall på fredagen. Bild: Hassan Ammar

Fortsatta attacker mot Beirut – sjukhus stänger

Israel fortsätter attackera Beirut. På fredagen genomfördes ett flertal angrepp, bland annat mot tidigare ledaren Hassan Nasrallahs trolige efterträdare.
De senaste dagarna har 250 medlemmar i Hizbollah dödats, enligt den israeliska militären.

ANNONS

Tre sjukhus i Libanon meddelade på fredagen att de tillfälligt upphört med sin verksamhet på grund av de israeliska angreppen.

Ett av sjukhusen, som ligger i närheten av Beiruts södra förorter, ska ha fått stora skador på grund av bombardemanget, rapporterar statliga medier i Libanon.

Enligt den israeliska militären (IDF) har 250 medlemmar i Hizbollah dödats de senaste fyra dagarna under strider i de södra delarna av Libanon. Av de dödade ska 21 ha varit befälhavare, skriver IDF på Telegram.

Tillfällig begravning

Hizbollahs tidigare ledare Hassan Nasrallah, som ledde den extremislamistiska rörelsen i över 30 år, dödades i en israelisk bombräd mot just al-Dahiya förra veckan. Nu har kvarlevorna förts till en tillfällig sista vila, säger källor nära shiamilisen till nyhetsbyrån AFP.

ANNONS

"Hassan Nasrallah har begravts tillfälligt, tills omständigheterna tillåter en offentlig begravning", heter det.

Samtidigt rapporterar de amerikanska medierna Axios och The New York Times att Hashem Safieddine, Nasrallahs kusin och den som antogs bli hans efterträdare, attackerats i en israelisk flygräd. De stödjer sig på uppgifter från flera källor.

Flygräder mot bunker

Massiva explosioner hördes i samband med de israeliska flygräderna med bomber mot det som uppges vara bunkern i södra Beirut tidigt på fredagen. Tryckvågorna kändes vida i staden.

Det finns ingen bekräftelse på huruvida den tänkta efterträdaren Safieddine (ibland stavat Safi al-Din) var på plats.

Senare under dagen uppgav Hizbollah att man skjutit artillerield mot israeliska soldater i gränsområdet Maroun al-Ras. Milisrörelsen anklagar också Israel för dödliga attacker mot räddningsarbetare, rapporterar AFP. IDF uppger att Hizbollah har skjutit minst 100 projektiler mot Israel under fredagen.

ANNONS