Frankrike splittrat inför ödesveckan

Det är inte längre tal om några högerextrema strömningar i Frankrike. Efter söndagens val till parlamentet är det nu tydligt att det snarare handlar om en flod som forsar fram med aldrig tidigare skådad styrka.
– Det överraskar mig att man röstar som man gör i Dordogne med tanke på historien med den starka motståndsrörelse som fanns här under andra världskriget, säger Jamel Fallouk, som la sin röst på vänsteralliansen Nya folkfronten.

ANNONS
|

Det är dagen efter den första valomgången till den franska nationalförsamlingen, där högerextrema Nationell samling fick 33,15 procent av rösterna och där vänsteralliansen Nya folkfronten landade på 27,99 procent, före Emmanuel Macrons mittensamarbete Tillsammans på 20,83 procent.

En historisk utveckling för Frankrike, där man inför valet diskuterade flitigt om valdeltagandet skulle skjuta i höjden när samtliga partier gjort allt för att mobilisera sina väljare.

Och ökningen blev rejäl. Under söndagens röstade 66,7 procent av fransmännen, vilket är en ökning med runt 20 procent från valet 2022, och den högsta siffran sedan 2002.

I departementet Dordogne i sydvästra Frankrike var valdeltagandet ett av de högsta i landet. På måndagen stannar Jamel Fallouk, 39, till utanför stadshuset i Perigueux, departementets huvudstad, för att titta på de nedklottrade valaffischerna.

ANNONS

– Det överraskar mig att man röstar som man gör i Dordogne med tanke på historien med den starka motståndsrörelse som fanns här under andra världskriget. Folk verkar inte bry sig om det som hänt tidigare. Nationell samling är på modet. Själv röstade jag på Nya folkfronten. Jag har alltid varit en vänsterman, säger han.

Röstade på Nationell samling för första gången

I en av de pittoreska gränderna går Delphine Moreau, 55, och försöker tänka på annat under tiden som hennes son opereras på sjukhuset en bit bort. Hon är en av många som för första gången lägger sin röst på Jordan Bardellas och Marine Le Pens Nationell samling.

– Det är inte mitt parti egentligen men det behövs en förändring. Om det blir genom dem vet jag inte. Det får vi se. Jag är inte alls rasist men det finns problem med invandring och människor som inte jobbar. Så är det bara. Jag har tre barn och en arbetslös man. Jag jobbar, har alltid jobbat. Det viktigaste är att kunna ta hand om familjen, men varje månad slutar med röda siffror, säger hon.

Tidigare var Delphine Moreau en av Macrons anhängare, men hon är långtifrån nöjd med vad den sittande presidenten åstadkommit.

– I början gav jag honom chansen, för han fick ta hand om covid och de gula västarna, men nu tycker jag att han sätter sig själv i främsta rummet alldeles för mycket. Om vi låter allt fortsätta som nu blir det bara ännu mer panik, säger hon.

ANNONS
Valafischer utanför stadshuset i Perigueux.
Valafischer utanför stadshuset i Perigueux. Bild: Cecilia Bäcklund

Andra valomgången om en vecka

Inför den andra valomgången på söndag, den 7 juli, är det nu taktiksnack i alla politiska läger. Hur ska republikanerna rösta? Och vart ska Macrons mittenväljare, där många absolut inte kan tänka sig att röra sig åt vänsterledaren Mélenchons håll, ta vägen?

Att Jordan Bardella och Nationell samling både siktar och hoppas på egen majoritet är ingen hemlighet. På söndagskvällen meddelade han i ett tv-tal att han inte kommer ta på sig rollen som premiärminister om partiet blir utan majoriteten.

Samtidigt uppmanade Macrons premiärminister Gabriel Attal kandidaterna i det egna ledet att avstå sina platser i de valkretsar där de ligger på tredje plats, då de rösterna inte tjänar mycket till. Istället menar Attal att väljarna där kan lägga sina röster på kandidater som (likt den egna mittenalliansen) ”försvarar republikens värderingar”. Presidenten själv är inne på samma linje.

När Jamel Fallouk tänker en knapp vecka framåt tror han att fransmännen kommer ha ett nytt högerextremt styre.

– Det finns många som håller med deras idéer, helt klart, och som tänker att Bardella är både övertygande och otestad. Det blir nog dessvärre Nationell samling som kommer att vinna, säger han.

Cecilia Bäcklund på plats i Frankrike.
Cecilia Bäcklund på plats i Frankrike.

ANNONS