Frankrike tillbaka i Nato fullt ut

ANNONS
|

- Jag har alltid ansett att det är i Frankrikes nationella intresse att närma sig Nato, sa president Nicolas Sarkozy i går. Han talade inför en samling av Frankrikes främsta säkerhetsexperter och högsta militärer.

På onsdag kommer regeringen att begära en förtroendeomröstning i nationalförsamlingen om Frankrikes intåg i Natos militära ledning. Att Frankrike, för första gången sen 1966, blir fullvärdig medlem är en markering. Då gick president Charles de Gaulle ur den militära ledningen, eftersom han ansåg att USA bestämde för mycket.

Men vinden har vänt. I början på april kommer USA:s president Barack Obama till Frankrike. Då ska han paradera sida vid sida med Nicolas Sarkozy på de amerikanska krigskyrkogårdarna i Normandie. Sedan ska Nato fira 60-årsjubileum vid den tysk-franska gränsen.

ANNONS

Jämförs med Asterix mot romarna

Frankrike har deltagit i större utsträckning än de flesta Nato-medlemmar i organisationens krigande på alla möjliga fronter; från ex-Jugoslavien till Afghanistan. Men samtidig har landets militära självständighet varit något av en helig ko, för många av landets politiker.

- Frankrikes återinträde är inte en enkel formalitet. I dag har vi fria händer. När vi väl är inne i Natoledningen så blir det svårare att säga nej till åtaganden, hävdar Louis Gautier, försvarsexpert inom socialistpartiet.

Hans åsikt delas av flera politiker inom regeringens högermajoritet. I tidningen Le Figaro drogs paralleller med seriefiguren Asterix motstånd mot romarna.

Men i går kväll skickades den heliga kon till regelrätt slakt av president Nicolas Sarkozy.

- Jag är inte rädd för att säga rakt ut att västvärlden är våra närmaste vänner, sa president Nicolas Sarkozy och menade att Frankrikes nuvarande position i Nato är hycklande och dum:

- Vi riskerar våra soldaters liv på slagfältet, men vi tycker att det är obehagligt att skicka våra generaler till Natos planeringskommittéer, sa presidenten.

Militärbaser över hela jorden

Efter Frankrikes uttåg ur Natos militära ledning 1966, höll sig landet kvar som medlem, om än i en mer tillbakadragen roll. Sedan dess har den militära självständigheten varit en av hörnstenarna i Frankrikes säkerhetspolitik. Landet har egna spionsatelliter, ett hangarfartyg och militärbaser över hela jorden.

ANNONS

Men när den mer USA-vänlige Nicolas Sarkozy valdes till president 2007 gjorde Frankrike en kursändring. Grovt sett kan man säga att Frankrike intresserar sig mindre för sina gamla kolonier i Afrika. I-stället ökar fransmännens intresse för USA:s intresseområden i Afghanistan och runt den Persiska viken.

Strategisk kursändring

I maj väntas Frankrike inviga en ny flottbas i Abu Dhabi, vid den Persiska vikens inlopp:

- På det här området är vi helt inne i en strategisk kursändring. Sarkozy har en mer avslappnad hållning till USA än hans föregångare, sa François Heisbourg, en av Frankrikes främsta säkerhetsexperter, till GP i går.

FAKTA: Nato 60 år

ANNONS