Ecuadorianska poliser och soldater i samband med ett fängelseupplopp under måndagen, som dock inte är kopplat till ”Fitos” försvinnande.
Ecuadorianska poliser och soldater i samband med ett fängelseupplopp under måndagen, som dock inte är kopplat till ”Fitos” försvinnande. Bild: Dolores Ochoa

Gängman försvunnen – nödläge i Ecuador

Ecuador har förklarat 60 dagars nödläge, rapporterar flera internationella medier. Anledningen är att den ökände gängledaren ”Fito” försvunnit från sin fängelsecell och tros befinna sig på fri fot.

ANNONS
|

”Fito” beskrivs av BBC som ledaren för Los Choneros, ett mäktigt och ökänt gäng i Ecuador som bland annat tros ha legat bakom de många och dödliga fängelseupploppen i landet.

”Fito” satt fånge vid en högsäkerhetsavdelning i ett fängelse i Guayaquil vid tiden för hans försvinnande. Det är dock inte helt klarlagt om han faktiskt flytt – enligt BBC kan han också gömma sig inne på fängelseområdet, som han till stor del styr själv.

Nödläget förkunnades av Ecuadors president Daniel Noboa, som nyss tillträtt posten efter att ha bedrivit en presidentkampanj under en tid av omfattande våld.

ANNONS

Stopp för allmänna sammankomster

Bland annat dödades hans konkurrent i valet, Fernando Villavicencio, i ett attentat. Enligt BBC misstänks ”Fito” ha varit delaktig i planeringen kring mordet.

– Dessa knarkterrorister vill göra oss rädda och de tror att vi kommer vika oss för deras krav, säger Noboa enligt BBC, men tillägger att man ”inte kommer förhandla med terrorister”.

Nödläget innebär nattliga utegångsförbud i landet samt ett stopp för allmänna sammankomster, rapporterar BBC.

LÄS MER:Över 13 ton droger beslagtagna i Ecuador

LÄS MER:Franz Beckenbauer är död

LÄS MER:Frankrikes premiärminister Elisabeth Borne avgår

ANNONS