Gisslandrama på tysk flygplats

Under lördagen inleddes ett gisslandrama på Hamburgs flygplats. Utdragna förhandlingar pågick med den man som körde igenom grindarna, sköt i luften och har en fyraåring han är far till som gisslan.
Under söndagen ska gisslandramat vara över. Mannen har gripits och fyraåringen ska vara oskadd, meddelar polisen i Hamburg på X.

ANNONS
|

Polis larmades strax efter klockan 20 på lördagen om att en personbil hade forcerat grindar som ledde ut till landningsbanorna på Hamburgs flygplats.

Mannen stannade då bilen och sköt två skott i luften. Polisens talesperson Thomas Gerbert säger till Die Welt att mannen även kastade två bensinbomber.

Polisen hanterade det hela som en gisslansituation, då mannen höll en fyraårig flicka han är far till som gisslan. Inledningsvis fanns uppgifter om att två barn var involverade, men det blev senare säkert att det handlar om ett barn. Det fanns inga uppgifter om några personskador.

Vid halv tre på söndagseftermiddagen ska mannen ha lämnat bilen med sin dotter. Mannen greps utan att göra motstånd, och fyråringen verkar vara oskadd. Det skriver Hamburgs polis på X.

ANNONS

Förhandlingar hela natten och morgonen

Enligt den tyska tidningen Bild ville mannen åka till Turkiet med sin dotter. Han hade parkerat bilen bredvid ett flygplan från Turkish Airlines. Flygplanet var initialt fullt med passagerare, men blev evakuerat.

Förhandlingar mellan polisen och mannen pågick fortfarande på söndagsmorgonen, och en psykolog ska också ha varit på plats.

– Han vill prata med oss ​​och vi bedömer det initialt som mycket positivt, säger polisens presstalesperson Sandra Levgrün till Hamburger Morgenpost.

Förhandlingarna pågick hela natten och under söndagsförmiddagen meddelade den tyska polisen att de fortfarande pratade med mannen, som satt kvar i bilen med den fyraåriga dottern.

Under nattens förhandlingar med mannen ska det enligt Hamburger Morgenpost ha förkommit upprepande ögonblick då mannen antydde att han skulle släppa sin dotter. Det som försvårade situationen var att polisen misstänkte att mannen kan ha sprängmedel i bilen.

Mannens fru larmade polisen

Polisen utgår ifrån att händelsen bottnar i en vårdnadstvist. Enligt flera tidningar larmades polisen under lördagskvällen av mannens fru, som uppgav att maken tagit med sig parets barn och begett sig mot flygplatsen.

Personer som befann sig i närheten av platsen kunde evakueras och polisen betonade att inga andra var i fara.

Flygplatsen är fortsatt avstängd under söndagsmorgonen och all trafik stängdes av. Vid halv tre meddelade Hamburgs flygplats att de förbereder för att få igång flygtrafiken igen:

ANNONS

”Polisens insats har avslutats. Förberedelser pågår för att återuppta flygverksamheten så snabbt som möjligt. Vi är i nära samordning med säkerhetsstyrkorna om när tillfartsvägarna och terminalerna kommer att öppnas igen.” skriver flygplatsen på X.

70 avgående och 56 ankommande flyg har hittills ställts in under söndagen, enligt Hamburger Morgenpost. Även vägar till flygplatsen stängdes av.

”Polisen ber alla passagerare och de som hämtar dem att INTE komma till flygplatsen”, skrev Hamburgs flygplats på plattformen X under söndagsförmiddagen.

Polisen har ögonkontakt med barnet

Vid 11 meddelade Hamburgs polis på plattformen X att situationen var oförändrad och att förhandlingarna med mannen fortfarande pågick.

”Vi får i nuläget anta att han har ett skarpt skjutvapen och eventuellt även sprängladdningar av okänd typ”, skriver polisen på plattformen.

Fortsatt skriver de att polisens högsta prioritet var att skydda barnet. Enligt vad polisen kunde se mådde barnet fysiskt bra under gisslandramat.

– Det är vad ögonkontakten vi har med barnet för tillfället säger oss och telefonsamtalen med gärningsmannen, där barnet hörs i bakgrunden”, säger polisens presstalesperson Sandra Levgrün till tidningen Bild.

– Jag vill inte spekulera i hur det ser ut mentalt, fortsätter hon.

En barnläkare finns på plats för att kunna ta hand om fyraåringen så fort hon släpps fri.

ANNONS

Barnet i säkerhet

Strax före 14.30 tog gisslandramat slut och polisen meddelade att mannen hade gått ur bilen tillsammans med dottern.

”Mannen greps utan motstånd. Barnet verkar vara oskadat”, skriver de på plattformen X.

ANNONS