Nyheten om fyrverkeriernas konsekvenser har väckt raseri även på sociala medier. Arkivbild.
Nyheten om fyrverkeriernas konsekvenser har väckt raseri även på sociala medier. Arkivbild. Bild: Erik Johansen/NTB/TT

Grekisk ilska – yacht inblandad i skogsbrand

Ilskan är stor i Grekland sedan det blivit känt att fyrverkerier som avfyrats från en yacht startat en skogsbrand på turistön Hydra på fredagen.
13 personer har gripits.

ANNONS

Branden – som nu är släckt – orsakades "av ett fyrverkeri som avfyrades från en båt och antände den enda tallskogen på ön i ett svårtillgängligt område som saknar väg", skriver den lokala räddningstjänsten på Facebook.

Borgmästaren på ön, Giorgos Koukoudakis, säger till public service-kanalen ERT att han är "upprörd över att vissa människor startar bränder på ett så oansvarigt sätt".

Nyheten har väckt raseri även på sociala medier.

Efter brandförsvarets utredning har 13 personer gripits för inblandning i händelsen.

Grekland har nyligen skärpt straffen för dem som anlägger bränder som får dödlig utgång. Gärningspersoner riskerar nu upp till 20 års fängelse och böter upp till motsvarande cirka 2,2 miljoner kronor.

ANNONS

Landet har rustat sig för en särskilt svår sommar med hög risk för skogsbränder på grund av höga temperaturer och hårda vindar. Under de senaste dagarna har terrängbränder härjat på flera håll i landet – och har hittills krävt ett liv, en brandman som arbetade med släckningsarbete på halvön Peloponnesos.

ANNONS