Greta Thunberg: ”Går inte vara neutral i folkmord”

Klimatrörelsen Fridays for future med Greta Thunberg i spetsen har kritiserats för att ha tagit ställning i kriget mellan Israel och Hamas. Nu publicerar klimatrörelsen ett nytt ställningstagande:
”Tystnad är medskyldighet. Man kan inte vara neutral i ett folkmord”, skriver de i en debattartikel som är publicerad i The Guardian och Aftonbladet.

ANNONS
|

Det var på sociala medier som Fridays for futures internationella konto gick till hårt angrepp mot Israel med anklagelser om att landet ägnat sig åt folkmord på palestinier. I samma inlägg hävdade de att västerländska medier är “finansierade av imperialistiska regeringar som tar ställning för Israel”.

I en ny debattartikel tydliggör rörelsens svenska gren sin ställning i frågan. En av författarna är grundaren av Fridays for future, Greta Thunberg.

Detta har även SVT rapporterat om.

”Som en rörelse för klimaträttvisa är det en självklarhet för oss att stå solidariskt med palestinier och alla drabbade civila. Det innebär att säga ifrån när människor lider, tvingas fly sina hem och dödas – oavsett orsak”, står det bland annat i inlägget.

ANNONS

Artikelförfattarna poängterar att alla grupper i Fridays for future är autonoma och att detta uttalandet endast står för den svenska grenen.

”De fruktansvärda morden på israeliska civila av Hamas kan inte på något sätt legitimera Israels pågående krigsförbrytelser. Folkmord är inte självförsvar, och det är inte på något sätt en proportionerlig reaktion”, står det vidare i debattinlägget, som går att läsa i sin helhet här eller här.

Till SVT säger Sol Agin, som forskar om klimatrörelser vid Karlstads universitet, att ställningstagandet visar hur splittrad Fridays for future-rörelsen är.

– Eftersom alla dessa autonoma grupper bär samma namn finns det en risk att allmänheten ändå uppfattar Fridays for Future som en motsägelsefull eller splittrad rörelse som helhet, säger han.

LÄS MER:Tysk tidning till angrepp mot Greta Thunberg

LÄS MER:Vad är COP28 – och varför är det viktigt?

LÄS MER:Att kalla Greta för Tjej-Hitler är att förminska Förintelsen

ANNONS