Ett omfattande vulkanutbrott startade den 18 december på den isländska Reykjaneshalvön, norr om staden Grindavik. Nu ska staden evakueras igen.
Ett omfattande vulkanutbrott startade den 18 december på den isländska Reykjaneshalvön, norr om staden Grindavik. Nu ska staden evakueras igen. Bild: Marco Di Marco

Grindavik på Island evakueras igen efter nytt vulkanlarm

Isländska Grindavik evakueras på nytt efter ännu ett vulkanlarm, det meddelar myndigheterna under lördagskvällen.

ANNONS
|

Evakueringsordern är utfärdad från och med 19:00 på måndag, lokal tid, uppger isländska public service-bolaget RUV, men de boende uppmanas lämna så snart som bara möjligt.

Efter nya riskbedömningar beslutades om evakuering och att förbjuda att någon vistas i området. Riskbedömningarna visar att risken för fler sprickor i staden har ökat och att det är sannolikt att det kan ske jordbävningar och sprickbildningar med lavaflöden i Grindavik och närliggande områden, enligt RUV.

Vulkanutbrottet måndagen den 18 december skedde efter flera veckor av regelbundna jordskalv och lava kom ut ur en fyra kilometer lång spricka i marken. Redan den 10 november evakuerades invånarna i Grindavik och de fick inte komma tillbaka till sina hem förrän strax före jul.

ANNONS

Evakueringsordern som börjar gälla på måndag gäller i tre veckor och under tiden ska experter utvärdera situationen och faran med sprickbildningarna i Grindavik.

Se bilder från utbrottet i december i klippet nedan.

LÄS MER:Vulkanutbrottet kan vara över – men många kan inte flytta hem

LÄS MER:Sólny trodde hon skulle få fira jul hemma – då kom vulkanutbrottet

LÄS MER:Svenske Jakob: ”Det är lite av en lättnad”

ANNONS