Finland har kopplat greppet om resorna i jultid till tomtens verkstad. Men frågan är om inte Köpenhamn drar det längsta strået: det är där tomten semestrar. Bilden togs i Klampenborg 2016 i samband med jultomtarnas årliga världskongress.
Finland har kopplat greppet om resorna i jultid till tomtens verkstad. Men frågan är om inte Köpenhamn drar det längsta strået: det är där tomten semestrar. Bilden togs i Klampenborg 2016 i samband med jultomtarnas årliga världskongress.

Grönland ger upp tomtekriget

En av världens kallaste varumärkesstrider är över: Grönland ger upp. Finland får tomten. Jultomten.

ANNONS
|

Att jultomten bor på Grönland har man hävdat länge. Tusentals barn har kunnat få svar från Grönland när de postat sina önskelistor.

Internationellt råder oenighet om var han faktiskt bor: Nordpolen, norra Finland , Ryssland eller Turkiet, där det kristna helgonet Nikolaus hörde hemma på 300-talet. Svenska Mora och norska Drøbak har haft vissa anspråk, men är akterseglade sedan länge.

Ni läste rätt. Drøbak. Det ligger vid Oslofjorden.

Surt, sa räven

I Finland råder inga tvivel. Staden Rovaniemi lever i välmåga, åtminstone vintertid, tack vare tomteindustrin. Varje jul flyger chartrade plan barn från bland annat Storbritannien och Europas fastland till tomten i Rovaniemi, med norrsken, slädfärder och renrajd som bonusaktiviteter. Det tycks inte vara några hinder att han talar finska.

ANNONS

Nu ger en grönländsk turistorganisation upp kampen.

- Den cirkus, som finnarna har, kan vi inte konkurrera med. Finland kan gärna få jultomten för vår del, säger Lykke Geisler Yakaboylu, direktör i turistorganisationen Visit Greenland, till Danmarks Radio (DR).

Hon säger också att Finlands tomtekoncept är "en Disney-show".

Nog låter hon väl en aning sur?

Har smält bort

Jultomten var en gång i tiden en del av Grönlands varumärke. På 90-talet fick han ett eget kontor i Nuuk, som drevs som en liten butik. Det var där man svarade när önskelistorna postades till Grönland

- Det var aldrig någon ekonomisk succé, så det dog ut. Vi säger fortfarande, när vi får frågan, att han kommer från Grönland, Vi använder det bara inte aktivt i vår marknadsföring, förklarar Lykke Geisler Yakaboylu för DR.

Hon talar tyst om det som det har tisslats och tasslats om i nissekretsar: För några år sedan fick barnen vänta förgäves när de skickade sina önskelistor till Grönland. Tomtekontoret hade gått i konkurs.

ANNONS

Men Steffen Fog, reseledare på Grönland, påpekar för nyhetsbyrån Ritzau att åtminstone danskar känner igen tomtens hemtrakter i Uummannaq, för där spelade DR in julkalendern på 80-talet.

- Där kan man se en liten utställning med tomtens hem och kontor. I Ilulissat på västkusten (som lär betyda "isbergen" för inuiter som talar tungomålet) finns det ännu en brevlåda, där önskelistorna hamnar.

TT

ANNONS