GU-professor på plats i La Paz: “Mycket märkligt kuppförsök”

Det råder stor förvirring om vad som utspelade sig på La Paz gator på onsdagen. Göteborgsprofessorn Anders Burman kunde följa det påstådda kuppförsöket på plats i Bolivia.
– Det är ett mycket märkligt kuppförsök, säger han.

ANNONS
|

Under onsdagen skakades Bolivia av politiska oroligheter inför det kommande presidentvalet som hålls nästa år. En grupp soldater ledda av toppgeneralen Juan José Zúñiga intog regeringskvarteret och rammade presidentpalatset med pansarfordon i La Paz.

Zúñigas syfte var att ”återställa demokratin”. Statskuppen fick dock en snabb upplösning efter att landets president Luis Arce konfronterat generalen och sagt:

– Jag är er kapten, och jag beordrar er att dra tillbaka era soldater. Jag kommer inte att tillåta denna olydnad.

Anders Burman är professor i humanekologi vid Göteborgs universitet, och befinner sig just nu i den Bolivias huvudstad.

”Märkligt kuppförsök”

Enligt honom är delar av den bolivianska befolkningen skeptisk till kuppförsöket – eftersom det löstes upp så snabbt.

ANNONS

– Det är ett mycket märkligt kuppförsök. Den bolivianska försvarsmaktens ledning, tillsammans med ledningen för flottan och flyget försöker ta sig in i regeringsbyggnaden. Med sig har de 30 soldater och ett antal bepansrade bilar. Sen kommer presidenten ut och säger åt de att de ska ge sig av, och så avslutar de, säger han.

General Zúñiga – som nu gripits – menar att det är president Acre själv som ligger bakom kuppen – hur ser du på de anklagelserna?

– Det har startat rykten om en autogolpe – en självkupp – det finns de som spekulerar i att presidenten iscensatt kuppen för att se stark ut. Det finns många frågetecken som bjuder in till ett konspirationstänk, säger Anders Burman.

Ordningen återställd under torsdagen

Anders Burman befinner sig vid regeringskvarteren när GP når honom under torsdagen.

– Det är poliser och militärer som rör sig runt regeringskvarteren, men annars är läget lugnt. Det finns många representanter från fackföreningar och sociala rörelser som är här också. Men annars är det som en vardag och folk går till jobbet som vanligt.

Hur påverkar den här situationen den politiska stabiliteten i Bolivia?

– Man kan tänka sig att den sittande regeringen kommer få mer stöd och sympati, inte minst om det faktiskt är de fascistiska högerrörelserna som ligger bakom. Men om det mot förmodan skulle visa sig att allt var orkestrerat av regeringen själva så kommer det ge katastrofala följder för både dem och försvarsmakten.

ANNONS

Styrande partiet i kris

De senaste månaderna har spänningarna inom landet tilltagit allt mer och missnöjet över den ekonomiska situationen har växt. Det blir inte lugnare av att det finns splittringar i det styrande socialistiska partiet, Movimiento al Socialismo.

Den sittande presidenten Luis Arce utmanas av tidigare presidenten Evo Morales.

– Den ena sidan stöttar Morales, medan den andra sidan stöttar Arce. Generalen som ledde kuppförsöket i går har uttalat sig väldigt kritiskt mot Morales, och i TV sagt att han inte kommer tillåta att Morales kommer till makten. Det gjorde att han sparkades dagen innan kuppen, säger Anders Burman.

LÄS MER:General gripen efter förmodat kuppförsök

LÄS MER:Befarat kuppförsök – soldater intog presidentpalatset i Bolivia

ANNONS