En bild på 15-årige Caro Acutis, under hans saligförklaringsceremoni i Sankt Franciskus basilika i italienska Assisi, 2020.
En bild på 15-årige Caro Acutis, under hans saligförklaringsceremoni i Sankt Franciskus basilika i italienska Assisi, 2020. Bild: Gregorio Borgia

"Guds influencer” på väg att bli helgonförklarad

Carlo Acutis tillbringade sitt korta liv med att sprida den katolska läran på internet. Nu har påve Franciskus tillskrivit honom ett andra mirakel och därmed ligger vägen öppen för Carlo Acutis att bli den första nittitoalisten att helgonförklaras.

ANNONS
|

Carlo Acutis, som 2006 dog av leukemi vid 15 års ålder, vigde sitt liv åt gud. Efter sin död fick han smeknamnet ”Guds influencer”, för att ha skapat en hemsida där han listade eukaristiska mirakel. Hans kropp ligger fortfarande på lit de parade i italienska Assisi, tillsammans med ett antal reliker som förknippas med honom.

Acutis saligförklarades redan 2020, vilket är första steget mot att bli helgonförklarad, efter att han tillskrevs sitt första mirakel – helandet av ett brasilianskt barn med en medfödd bukspottskörtelsjukdom.

Salige Caro Avutis, med sin dator.
Salige Caro Avutis, med sin dator. Bild: Andy scott

Nu ligger vägen till heligheten öppen för tonåringen, efter att påve Franciskus har tillskrivit honom ett andra mirakel – helandet av en universitetsstudent i Florens, som hade drabbats av hjärnblödningar efter ett huvudtrauma.

ANNONS

Med två godkända mirakel under bältet är kraven för helgonförklaring uppnått. Miraklet godkändes av påven efter ett möte med Vatikanens myndighet för helgonförklaringar, rapporterar BBC

Mirakel utreds och bedöms i flera månader, och innebär en handling bortom vad som är naturligt möjligt.

Det är fortfarande oklart när Carlo Acutis formellt kanoniseras.

LÄS MER:Vatikanen skärper reglerna för mirakel

LÄS MER:Efter hälsoproblemen: Påven besöker Venedig

LÄS MER:Påven tillbaka – höll påskvaka

ANNONS