North Carolinas guvernörskandidat Mark Robinson. Arkivbild.
North Carolinas guvernörskandidat Mark Robinson. Arkivbild. Bild: Matt Rourke/AP/TT

Guvernörsskandal oroar Republikanerna inför val

Oron inom Republikanerna växer för att förlora vågmästarstaten North Carolina – sedan CNN i veckan publicerat en granskning där viceguvernören Mark Robinson anklagas för rasistiska inlägg på ett porrforum, skriver politiksajten The Hill.

ANNONS

När Donald Trump på lördagen besöker North Carolina kommer Robinson inte att närvara, uppger anonyma källor för AP.

Granskningen som publicerades i torsdags visar att Robinson, som även kandiderar till guvernörsposten, bland annat beskrivit sig själv som "svart nazist", hävdat att "slaveriet inte är dåligt" och önskat att slaveriet ska återinföras, på ett porrforum mellan 2008 och 2012.

Skandalen har lett till att flera republikaner har tagit avstånd – medan demokrater i sin tur framhåller Robinsons nära band till ex-presidenten.

Donald Trump och hans kampanj har inte kommenterat skandalen, men framhåller i ett uttalande till AP, utan att nämna Robinson, att Trump "är fokuserad på att vinna Vita huset och rädda detta land" – och kallar delstaten "en viktig del av den planen".

ANNONS

Republikanerna har vunnit delstaten sedan 1976, med undantag för demokraten Barack Obama 2008. Trump har vunnit delstaten i båda sina tidigare kampanjer, men endast med 1,5 procentenheter över Joe Biden 2020. Därför ser Demokraterna en vinst i North Carolina som möjlig i höstens val.

ANNONS