Ett våningsplan slogs ut i ett israeliskt anfall mot en byggnad i centrala Beirut. Ett par ledare från en palestinsk vänstergrupp uppges ha blivit dödade.
Ett våningsplan slogs ut i ett israeliskt anfall mot en byggnad i centrala Beirut. Ett par ledare från en palestinsk vänstergrupp uppges ha blivit dödade. Bild: Hussein Malla/AP/TT

Hamas ledare i Libanon dödad – var FN-anställd

Palestinska Hamas högste ledare i Libanon har dödats i ett israeliskt anfall.
FN:s organ för palestinska flyktingar, Unrwa, uppger att han var FN-anställd men varit avstängd sedan i mars.

ANNONS

Hamasledaren i Libanon, Fateh Sherif Abu al-Amin, dödades i ett israeliskt anfall mot ett av de etablerade palestinska flyktingläger som finns i södra Libanon. Flera av dennes familjemedlemmar sägs då också ha blivit dödade.

Flyktinglägret ligger i utkanten av staden Tyros vid kusten. Flyganfallet rapporterades av statliga libanesiska medier och bekräftades sedan av Israels militär, som anklagar Hamasledaren Sherif för att ha samordnat "terrorverksamhet" tillsammans med Hizbollah.

"Han hade också ansvar för Hamas insatser för att rekrytera verksamma och införskaffa vapen i Libanon", heter det i ett israeliskt meddelande.

Unrwa bekräftar anställning

Israels diplomatiska beskickning i Genève skrev tidigare under måndagen på X och anklagade Sherif för att arbeta med Unrwa, och skrev att "det här fallet visar att det finns stora problem inom Unrwa". FN-organets talesperson Jonathan Fowler bekräftar att Sherif var en Unrwa-anställd som stängdes av utan lön i mars, och utreddes efter anklagelser som Unrwa fått om hans "politiska aktiviteter".

ANNONS

Han var inte öppen med sin koppling till den terrorstämplade gruppen.

Enligt ett Hamasuttalande hyllas Sherif för sitt "undervisnings- och jihadistarbete" och kallas för en framgångsrik lärare och framstående rektor.

Under det rasande Gazakriget har Israel utfört riktade anfall mot Hamasledare i grannlandet i norr vid flera tillfällen – till exempel i januari då Saleh al-Aruri, vice ordförande i Hamas politbyrå, dödades i ett flyganfall mot en byggnad i Beirut.

Ovanligt centralt

Under måndagen blev även ett flerfamiljshus i de centrala delarna av Beirut också attackerat. En drönare anföll en specifik lägenhet i byggnaden.

Under de tidiga morgontimmarna på måndagen gick en palestinsk sekulär vänstergerilla, Folkfronten för Palestinas befrielse (PFLP), ut och meddelade att tre av dess medlemmar dödades i attacken.

Några timmar senare tog Israel på sig detta anfall och meddelade att två namngivna PFLP-ledare dödats. De två männen kallas där också terrorister.

Israel har under det gångna året inte riktat något anfall mot en så central del av Beirut, utan anfallit Hizbollah-mål i stadens södra delar.

Libaneser städar undan rasmassor som störtat ned framför en butik på bottenvåningen i det hus som attackerades i Beirut under natten till måndag.
Libaneser städar undan rasmassor som störtat ned framför en butik på bottenvåningen i det hus som attackerades i Beirut under natten till måndag. Bild: Hussein Malla/AP/TT
Familjer har flytt från kvarter i södra Beirut vid Israels flygbombningar. Här sover några av dem på en kaj vid havet, tidigt på måndagsmorgonen.
Familjer har flytt från kvarter i södra Beirut vid Israels flygbombningar. Här sover några av dem på en kaj vid havet, tidigt på måndagsmorgonen. Bild: Hassan Ammar/AP/TT
ANNONS