Yahya Sinwar har utsetts till Hamas nye politiske ledare. Arkivbild.
Yahya Sinwar har utsetts till Hamas nye politiske ledare. Arkivbild. Bild: Adel Hana/AP/TT

Hamas utser en ny politisk ledare

Hamas har utsett en ny politisk ledare för den militanta islamistgruppen för att ersätta Ismail Haniya som i förra veckan dödades i en förmodad israelisk attack i Iran.
Utnämningen är ytterligare ett skäl att "skyndsamt eliminera" honom, enligt Israel.

ANNONS

På tisdagskvällen meddelande terrorstämplade Hamas att man utser Yahya Sinwar som ny politisk ledare för gruppen. Han har tidigare pekats ut som gruppens egentliga ledare och är en av hjärnorna bakom terrorattacken mot Israel den 7 oktober.

Han står överst på Israels dödslista i sitt försök att förgöra Hamas och dess ledarskap sedan terrorattacken. Han uppges även stå Iran nära.

"Utnämningen av ärketerroristen Yahya Sinwar till ny ledare för Hamas, som ersätter Ismail Haniya, är ytterligare ett övertygande skäl till att snabbt eliminera honom och utplåna denna avskyvärda organisation från jordens yta", skriver Israels utrikesminister Israel Katz i ett uttalande på X.

ANNONS

Sinwar kvar i Gaza

Till skillnad från Haniya, som levde i exil i Qatar i flera år, har Sinwar stannat kvar i Gaza.

Som Hamas ledare i territoriet sedan 2017 framträder han sällan offentligt. I samarbete med Hamas väpnade gren al-Qassam-brigaderna och Hamasledaren Mohammed Deif arbetade han för att bygga upp gruppens militära kapacitet.

Israels militär sade i juli att det finns tecken på att Deif dödades i en attack tidigare samma månad mot ett läger utanför Khan Yunis i södra Gaza, något som Hamas inte har bekräftat.

"Skyldiga att svara"

Utnämnandet av den nya ledaren kommer samtidigt som spänningarna i Mellanöstern ökar sedan Iran och dess allierade utlovat hämnd efter att Ismail Haniyeh och Hizbollahs befälhavare Fuad Shukr dödats i förra veckan.

Hizbollahledaren Hassan Nasrallah säger på tisdagen i ett tv-sänt tal att milisgruppen och Iran är "skyldiga att svara" Israel efter de dödliga attackerna mot Shukr och Haniya – "oavsett konsekvenser".

Vidare säger han att Hizbollah kommer att svara "på egen hand eller i samband med ett enhetligt svar från hela axeln", med hänvisning till Iranstödda grupper i regionen.

ANNONS