Han vill peta Erdogan från presidentposten

När Turkiet går till val i maj ställs president Erdogan mot en samlad opposition. På måndagen utsågs hans utmanare om presidentposten: Kemal Kilicdaroglu, 74, kan bli den som petar Erdogan efter 20 års maktinnehav.

ANNONS
|

De tusentals åskådarna jublade när ledaren för det största oppositionspartiet, Republikanska folkpartiet, Kemal Kilicdaroglu talade på måndagen. Oppositionen hade enats om att möta Erdogan tillsammans i valet i mitten av maj, med den 74-årige Kilicdaroglu vid spetsen, men det hade suttit långt inne.

Partiledaren för nationalkonservativa Iyi-partiet, Meral Aksener, hade på fredagen gått ut och avbrutit samarbetet med de övriga fem oppositionspartierna. Hon ville inte se socialdemokraten Kilicdaroglu som presidentkandidat. Bättre vore det, menade hon, med Istanbuls populäre borgmästare Ekrem Imamoglu, som i december portades från politiken, eller Ankaras borgmästare Mansur Yavas.

Detta är Kemal Kilicdaroglu

Kemal Kilicdaroglu föddes 1948 i Tunceli som ett av sju syskon. Familjen tillhörde den religiösa minoriteten aleviterna och Kemal var ämnad för högre utbildning. Han studerade ekonomi och tog examen från det nuvarande Gaziuniversitetet i Ankara.

Kemal Kilicdaroglu har haft toppjobb inom turkiska myndigheter, bland annat finansministeriet, undervisat vid Hacettepeuniversitetet i Ankara och varit styrelseledamot i Turkiets största bank – Turkey Is Bank.

2002 valdes han in i parlamentet på en av Republikanska folkpartiets stolar, samma år som Erdogans AKP tog makten för första gången. 2010 valdes han som partiledare för Republikanska folkpartiet, och har sedan dess varit oppositionens frontfigur. 2019 vann hans parti borgmästarposten i fem av de sex största provinserna i landet.

Källa: Al Jazeera

Till slut landade oppositionen i en kompromiss. Kemal Kilicdaroglu lovade att vid en valseger utse de två borgmästarna till vicepresidenter, vid en tidpunkt som han anser vara passande, rapporterar den tyska nyhetsbyrån DPA. Under talet på måndagen hoppades han vinna ytterligare stöd för oppositionskoalitionen.

ANNONS

– Dörren till den nationella alliansen är vidöppen för alla som delar vår gemensamma dröm om Turkiet, sa han.

Erdogan har problem

Det är fortfarande oklart hur Akseners tillfälliga avhopp under fredagen, då hon sa att valet mellan Erdogan och Kilicdaroglu var som att välja mellan ”död och malaria”, kommer att skada alliansen. För president Recep Tayyip Erdogan är oppositionens enighet ändå ett bekymmer. Turkiet lider av hög arbetslöshet och inflation, samtidigt som regeringen har fått kraftig kritik för sin hantering av den katastrofala jordbävningen för en månad sedan. Enligt opinionsundersökningarna är det långt ifrån säkert att Erdogan kommer att gå segrande ur valet.

Någon segerrik historik har Kilicdaroglu dock inte. Under de nära 13 år han har stått i spetsen för oppositionen har valframgångarna mot Erdogan uteblivit. Även om han inte anses vara någon kampanjmakare av rang, så har han kompromissvilja och är en duktig medlare och diplomat, skriver DPA.

EU-vänlig politiker utan karisma

Den 74-årige politikern kommer från den östra provinsen Tunceli, med en stor kurdisk befolkning, och tros kunna vinna kurdiska röster. Det kurdiska partiet HDP har sagt sig vara villigt att stötta honom, om de kan enas om vissa principer, rapporterar Reuters.

– Vår tydliga förväntning är en övergång till en stark demokrati. Om vi ​​kan komma överens om grundläggande principer, kan vi stödja honom i presidentvalet, sa partiledaren Mithat Sancar på måndagen.

ANNONS

Kemal Kilicdaroglu tillhört själv den religiösa minoriteten aleviterna. Som politiker är han positiv till ett turkiskt EU-medlemskap och håller en nationalistisk kurs i flyktingfrågan, skriver DPA. Kritiker menar att han saknar karisma, men själv brukar han kontra med att turkarna är trötta på Erdogans ledarstil.

LÄS MER:Vändning om turkiska oppositionens splittring

LÄS MER:Hund räddad – veckor efter jordbävningen i Turkiet

ANNONS