Händelserna vi inte glömmer: Prins Charles och Diana Spencer gifter sig

Den 29 juli 1981 sa Storbritanniens dåvarande kronprins Charles och Diana Spencer ja till varandra i ”århundrades bröllop”. Det blev ett turbulent äktenskap som slutade i skilsmässa 15 år senare, men på dagen var det en storslagen ceremoni som sågs av hundratals miljoner personer över hela världen.

ANNONS
|

Bröllopet kostade nästan 2,4 miljarder kronor i dagens penningvärde och sågs av 750 miljoner personer i 74 olika länder. Inte konstigt att det kallades för ett sagobröllop och utnämndes till ”århundradets bröllop”.

Vigseln var en överdådig och dyr affär som hajpades upp av media samtidigt som landet i var i en turbulent period.

– Det var en märklig kontrast här i Storbritannien där det var väldigt svåra ekonomiska tider. Arbetslösheten var på nästan otänkbara nivåer, det var tumult på gatorna och kravaller i brittiska städer, säger BBC:s hovkorrespondent Jonny Dymond till magasinet History.

Bröllopsklänningen satte modetrend

Det var även början på Diana-manin. Man såg att hennes bröllopsklänning blev trendsättande och stora voluminösa bröllopsklänningar blev allt populärare. Diana har blivit en kulturell ikon och har hyllats för sin stil och sitt sätt. Hon visade upp en mer naturlig och vänlig bild av en kunglighet, långt ifrån den stoiska drottning Elizabeth.

ANNONS

Hennes engagemang i välgörenhetsorganisationer inkluderade mer opolerade frågor som ungdomshemlöshet och landminor i Angola. Hon har hyllas för sitt arbete med att avstigmatisera hiv och aids, delvis genom att skaka hand med de som insjuknat, under en tid då många fortfarande trodde att all kontakt var smittsam.

1992 blev det officiellt att paret skulle separera, flera år efter att äktenskapet fallerat och de båda inlett flera år långa affärer. Skilsmässan dröjde dock till 1996.

1997 dog Diana och hennes nya partner efter en bilolycka i Paris. 2005 gifte Charles om sig med Camilla Parker Bowles som han varit i ett förhållande med sedan han var gift med Diana.

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Falklandskriget

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Biljakten efter OJ Simpson

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Stonewall-upploppet

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Månlandningen

ANNONS