Hans sköt två älgar – med ett skott

Jaktveckan i finska Närpes började närma sig sitt slut och jaktlaget hade bara två djur kvar att skjuta. Att båda två djuren skulle fällas med ett skott var det dock ingen som räknade med.
– Mina jaktkamrater tyckte jag skulle gå och köpa en lott, säger Hans Neumayer

ANNONS
|

Svenska Hans Neumayer, 65, var förra veckan i finska Närpes för att jaga älg, vilket Dalslänningen först skrev om.

– Min fru har lite skog där så vi har jagat där i många år med jaktlaget. Det är ju ett bestämt antal djur som får skjutas och sista jaktdagen innan jag skulle åka tillbaka till Sverige så hade vi bara en kalv och ko kvar att skjuta, säger han.

Hans hade suttit på jaktpasset i många timmar när en älgkalv och en älgko dök upp, bara ett 30-tal meter längre bort.

– Oftast händer inte särskilt mycket när man sitter på jaktpass. Man sitter mest och lyssnar på fåglar och tittar på naturen men vid det här tillfället dök det upp både en ko och en kalv som kom i bra skottläge.

ANNONS

LÄS MER:Helsingfors slutar servera kött

Han berättar att han tänkte försöka avverka kalven först och väntade på ett tillfälle där han kunde få till ett bra nackskott.

–Sätter man ett skott i nacken faller djuret ihop direkt. Annars kan det hinna gå ett par meter medan blodet fortfarande är syresatt innan de ramlar omkull. Nu såg jag att kalven var på väg ner mot ett dike och tänkte jag skulle hinna skjuta innan den gick ner i diket, säger han.

”Olyckligt att det hände”

Samtidigt som Hans tog sikte och avlossade skottet mot kalven tog älgkon ett stort språng över diket. Skottet träffade kalven i nacken och kalven föll direkt ner på marken. Älgkon hade mitt i språnget hamnat med bröstbenet precis bakom älgkalvens nacke. Skottet gick därför först igenom älgkalven och träffade sedan kon.

LÄS MER:Så ska du göra när du får ett oväntat möte med en älg

Hans berättar att han först inte förstod vad som hade hänt. Till skillnad från kalven föll inte kon ihop direkt utan hann ta sig ett 40-tal meter in i skogen. En av jaktlagets hundar sprang efter och snart insåg Hans skottet också träffat älgkon.

– Hundföraren såg på gps:en att hunden stod still bara en bit därifrån och gick dit för att kolla. Plötsligt ropar han att det ligger en till älg här och undrade hur många skott jag hade skjutit.

ANNONS

Att han råkade fälla två djur med bara ett skott var bara ren slump. Han berättar att man alltid måste se till att det inte finns något som kan träffas av skottet bakom djuret man ska skjuta.

– I det här fallet var kalven så långt fram att jag inte hade en tanke på att kon skulle kunna göra ett sådant gasellskutt. Hade hon hoppat lite högre eller lite senare hade hon kunnat bli skadad av kulan i stället. Nu träffade den tack och lov rakt i hjärtat så hon hann bara några meter innan hon dog. Det var ju inte min avsikt och på ett sätt är det olyckligt att det hände men tack och lov träffade skottet bra.

”Har hela frysen full med älgkött”

Han säger att det är viktigt att som jägare jaga på ett ansvarsfullt sätt och ta tillvara på djuren efteråt. Hans eget jaktlag hämtar upp djuren de fällt och tar in en erfaren slaktare som sedan tar hand om djuren. Köttet delas sedan upp mellan jaktlagets deltagare.

– Jag har hela frysen full med älgkött, kantareller och bär efter jakten, säger han.

LÄS MER:Mona överlevde krock med älg – på cykel

Efter händelsen har han fått mycket gratulationer, både av jaktkamraterna och av andra bekanta.

– De i jaktlaget kom fram efter och gratulerade mig och sa att jag skulle åka i väg och köpa en lott och sedan fira med en cigarr och konjak när jag kommit hem, säger han och skrattar.

ANNONS

Gjorde du det då?

– Det gjorde jag. Men lotten fick jag vänta med tills jag kom hem till Sverige så vi får väl se senare i veckan om jag vinner, säger han.

ANNONS