Britt-Marie Mattsson: Här är Harris och Trumps plus och minus inför debatten

Donald Trump och Kamala Harris har enats om att debattera. Den 10 september är det dags. Plus och minus vägs mot varandra, och ingen av dem är en given segrare på förhand.

ANNONS
|

Det blir i tv-kanalen ABC som debatten sänds, och platsen som valts är Philadelphia. Traditionellt har tv-debatterna mellan presidentkandidaterna organiserats av en kommission, Commission on Presidential Debates, där upplägget förhandlats fram med kampanjerna utanför offentligheten. Detta år har kommissionen ställts åt sidan, och debatten om debatten förs nu öppet.

Tv-sända debatter inför presidentvalet är alltid viktiga. Och en del väcker större uppseende än andra. John F. Kennedys möte med Richard Nixon 1960 är klassiskt och anses ha svängt utgången till Kennedys fördel. Det var främst tv-bilderna som påverkade, med Nixon svettig och i mörk skäggstubb mot den elegante Kennedy. För väljare som lyssnade på debatten i radio var utgången mer jämn. Utseende och framtoning har sedan dess varit viktiga i planläggningen inför debatterna.

ANNONS

Och debatten, som redan gått till historien som den mest avgörande, är den mellan Donald Trump och Joe Biden i slutet av juni i år. För Biden var den en katastrof där han inte fick fram orden och avslutade resonemang mitt i meningarna. Det ledde till att han – efter hårda interna påtryckningar inom det demokratiska partiet – en knapp månad senare tvingades meddela att han inte ställde upp till omval.

Nu är det istället Kamala Harris som möter Donald Trump, och Trumpkampanjen har lagt om hela valrörelsen som tidigare var inriktad på Joe Biden som senil och som USA:s sämsta president någonsin.

Men det är Donald Trump som har erfarenheten av att debattera, både 2016 mot Hillary Clinton och 2020 mot Joe Biden. Här finns plus, som han kan dra nytta av, men även minus som riskerar att skapa bekymmer. Trump påstår att han inte behöver förbereda sig och tänker istället kampanja som vanligt inför mötet. Kamala Harris, som saknar erfarenhet som debattör i dessa sammanhang, har börjat träna inför debatterna med en liten grupp strateger för att få plus att väga över minus.

Donald Trump

PLUS

  • Van att framträda och debattera. Till synes oberörd av mothugg. Blandar korrekt information med felaktigheter och rena lögner som är svåra att omedelbart motsäga. Politik som uppskattas av hans väljare.
  • Drar sig inte för att rikta okvädningsord och nedsättande omdömen mot motståndarna, även när de står på samma scen. Medveten om att få är beredda att ge igen med samma mynt.
  • Vet att det är tv-publiken som han direkt skall rikta sig till och har ekonomin och immigrationen som de viktigaste frågorna. Tittarna skall från början behandlas som allierade.

MINUS

  • Åldern, 78 år, är nu ett svaghetstecken sedan Joe Biden lämnat. Låter ofta som att han upprepar sig och gör långa utvikningar som inte har med saken att göra. Har svårt att hålla sig till det politiska huvudspåret.
  • Invektiv och nedsättande omdömen om kvinnor och minoriteter kan landa illa. Med ”me too”-rörelsen är det en ny tid och attackerna mot Hillary Clinton är svåra att kopiera på Kamala Harris.
  • För lite positiv energi och för mycket negativa bedömningar av USA som nation och i världen. Amerikaner ogillar att deras nation beskrivs som ”bananrepublik”, även med löfte om förändring.

Kamala Harris

PLUS

  • Har skapat nytändning i det tills alldeles nyligen nedstämda demokratiska partiet. Teamet Harris-Walz fungerar väl och engagerar även oberoende väljare.
  • Fortfarande vicepresident och medansvarig för Bidens politik, vilket delvis även är ett minus. Men är inte på samma sätt som Biden belastad av närheten till Israel och kan enklare hantera oppositionen mot Gazakriget.
  • Har som tidigare åklagare stor vana vid att plädera och vet hur de bästa argumenten skall hållas tillbaka för att i slutändan bli slagkraftiga och övertyga juryn, som i detta fall är tv-tittarna.

MINUS

  • Möjligheten att den första kvinnan – som även är svart – kan bli president är positivt för många. Men väcker samtidigt både det öppna och dolda motståndet mot kvinnor och svarta till liv.
  • Måste klara att försvara Bidens och sin politik. Tv-tittarna skall hanteras annorlunda än juryn i en rättssal. Långsamma föredragningar med förnumstiga nickningar och omotiverade skratt imponerar inte på väljarna.
  • Svårt att besvara direkta attacker om att ha dolt Bidens problem, uselt IQ, utseende, kläder, barnlöshet, tidigare jobb etcetera. Utan en inövad dräpande ”punch line” som slutpoäng blir det svårt.
  • Över 51,2 miljoner tv-tittare såg debatten direkt mellan Joe Biden och Donald Trump. Till det kommer de tiotals miljoner som såg hela eller delar av debatten på andra sätt. Debatten mellan Harris och Trump väntas dra ännu fler. Och redan nu anses den som proklameras som vinnare ha stor möjlighet att segra i presidentvalet den 5 november.

LÄS MER:USA slår tillbaka efter Putins Harris-stöd

LÄS MER:Pausade mickar när Harris möter Trump i debatt

ANNONS