Här är världens 10 högsta byggnader

Middag ovan molnen eller en promenad över en bro på 541 meters höjd? Båda upplevelser går att ta del av i några av världens absolut högsta hus. Ta del av hela listan här och se de megahöga skyskraporna i världens alla hörn – från Manhattan till Mecka och vidare till östra Kina.

ANNONS
|

Höjden på byggnader kan definieras på olika sätt. En lista över världens högsta byggnader kan kan se annorlunda ut beroende på om man utgår från husets högsta topp, oavsett vad den består av, takhöjd eller högsta våningen. Den kommer också att förändras om man inkluderar höga torn, som radio- och tv-master.

Denna lista inkluderar byggnader, alltså inte torn, och utgår från den strukturella eller arkitektoniska höjden. Då ingår inte teknisk utrustning som paraboler, åskledare och antenner.

För jämförelsens skull kan man ha i åtanke att Eiffeltornet i Paris är 330 meter högt, Turning Torso i Malmö 190 meter och Karlatornet i Göteborg blir 245 meter.

ANNONS
Världens högsta byggnader
Bild: Kamran Jebreili

1. Burj Khalifa, 828 meter

Världens högsta byggnad är skyskrapan Burj Khalifa som är 828 meter om man exkluderar antennen men inkluderar spiran. Burj Khalifa ligger i Dubai, Förenade Arabemiraten, och har över 160 våningar.

Besökare kan ta del av den hisnande utsikten från flera olika observationsdäck. Det finns även restauranger, gym, spa och pool (med simskola). De fyra högsta våningarna under spiran är reserverade för sändningsverksamhet.

I en video på Twitter har Burj Khalifa visat hur det går till att tvätta fönstren på den rekordhöga skyskrapan. Något av det första fönstertvättarna måste göra är att se hur mycket det blåser – de får inte arbeta om det blåser mer än 22 kilometer i timmen (drygt sex meter per sekund).
Världens högsta byggnader
Bild: Frostpolar

2. Merdeka 118, 678,9 meter

Världens näst högsta byggnad är Merdeka 118 i Kuala Lumpur, Malaysia, som är nästan 200 meter lägre än Burj Khalifa. I byggnaden finns bland annat restaurang, hotell, gym, spa och pool samt det obligatoriska observationsdäcket. Merdeka betyder självständighet eller oberoende – inspirerat av den närliggande arenan Stadium Merdeka.

Byggnationen av skyskrapan stoppades tillfälligt när coronapandemin bröt ut. Byggnaden blev klar 2021.

Foto: Frostpolar
Världens högsta byggnader
Bild: AP Photo

3. Shanghai Tower, 632 meter

Inte helt överraskande ligger Shanghai Tower (till höger i bilden) i den kinesiska staden Shanghai. Landets högsta byggnad började byggas 2008 och stod helt färdig sommaren 2015.

På våning 118 finns observationsdäcket och på våning 125 och 126 hittar man SKY632, enligt Shanghai Towers hemsida världens högst belägna konstutställning. Det finns även ett hotell och ett museum som visar bland annat kinesiskt porslin och guldföremål från antikens Kina.
Världens högsta byggnader
Bild: Hassan Ammar

4. Makkah Clock Royal Tower, 601 meter

Abraj Al Bait är ett mindre område i pilgrimsmålet Mecka i Saudiarabien. Det består av sju skyskrapor, varav den högsta är känd som ”klocktornet”: Makkah Clock Royal Tower. Det stod klart 2012 och hyser, tillsammans med de andra byggnaderna, främst hotell tänkta för pilgrimer. Det ligger bara några kilometer bort från moskén Masjid al-Haram som omger helgedomen Kaba, det primära målet för hajj, en pilgrimsfärd till Mecka.

De fyra högsta våningarna i klocktornet består av ett museum.
Världens högsta byggnader
Bild: Charlie Fong/Wishds

5. Ping An International Finance Centre, 599,1 meter

Tillbaka i Kina, denna gång till staden Shenzhen som ligger i sydöstra delen av landet. Stadens högsta byggnad byggdes av den kinesiska konglomeratet Ping An Insurance, som verkar inom områden som försäkring och bank- och finansverksamhet. Byggnaden stod klar 2017 och har ett observationsdäck på våning 116 på 541 meters höjd.

Shenzen ligger nära två mil från Hongkong och när sikten är bra kan man se en del av den andra staden från skyskrapan med hjälp av kikare.

Foto: Charlie Fong (vänster), Wishds (höger)
Världens högsta byggnader
Bild: Lee Jin-man

6. Lotte World Tower, 554,5 meter

Sydkoreas högsta byggnad, Lotte World Tower, ligger i huvudstaden Seoul och öppnade för allmänheten 2017. Det är den första byggnaden i landet som har över 100 våningar (sammanlagt 123 våningar). Där finns bland annat ett café ”ovan molnen” och för den modige besökaren finns det en guidad tur över ”the skybridge”, ”himmelsbron” – en öppen bro på 541 meters höjd.

Namnet ”Lotte”, som inte låter särskilt koreanskt, kommer från sydkoreanska konglomeratet Lotte Corporation, som i sin tur ska ha döpts efter karaktären Charlotte i 1700-talsromanen ”Den unge Werthers lidande” av tyske författaren Johann Wolfgang von Goethe.
Världens högsta byggnader
Bild: Mark Lennihan

7. One World Trade Center, 541,3 meter

11 september 2001 flög två kapade flygplan in i tvillingtornen, 1 World Trade Center och 2 World Trade Center, på Manhattan i New York City, USA. Ett tredje flygplan kraschade in i Pentagon och ett fjärde störtade på ett fält i Pennsylvania. Terrorattackerna krävde nära 3 000 dödsoffer.

Efter en lång process och diskussioner om vad man skulle bygga på ”Ground Zero”, området där World Trade Center hade legat, byggdes sex nya skyskrapor tillsammans med flera andra byggnader och en minnesplats med museum. Den högsta av byggnaderna, också kallad 1 World Trade Center, är över 100 meter högre än det ursprungliga och erbjuder bland annat utsikt över New York från stadens absolut högsta byggnad.
Världens högsta byggnader
Bild: xiquinhosilva, Brian Sterling, BD2412

8-9. Guangzhou CTF Finance Centre och Tianjin CTF Finance Centre, 530 meter

På delad åttonde och nionde plats kommer två kinesiska byggnader, den ena i staden Guangzhou, sydöstra Kina, (på bild till vänster och i mitten) och den andra i Tianjin, nordöstra Kina (på bild till höger).

De stod klara 2016 respektive 2019. Som man hör på namnen är de superhöga byggnaderna placerade i städernas respektive finansområden, men förutom kontor finns det även hotell och lägenheter i bägge byggnaderna. I byggnaden i Guangzhou finns det till och med en hel shoppinggalleria.

Foto: xiquinhosilva (vänster), Brian Sterling (mitten), BD2412 (höger)
Världens högsta byggnader
Bild: Andy Wong

10. China Zun, 527,7 meter

Ytterligare ett kinesiskt hus avslutar listan på världens just nu högsta byggnader, denna gång i Kinas huvudstad Beijing. China Zun öppnade 2018 och har 109 våningar. Ordet Zun syftar till ett kärl ämnat för riter under Kinas bronsålder och byggnadens form ska vara inspirerat av vasens form:

China Zun är fyrkantig med rundade hörn. Längst ner är basen 78 meter bred, medan ”midjan” är 54 meter bred. Sedan blir byggnaden bredare igen och blir 69 meter bred högst upp.
ANNONS