Här blomstrar marknaden för hundkött

Under pandemin har intresset för maträtter med hundkött ökat i Indonesien. Djurrättsgrupper protesterar mot handeln då de anser att den främjar djurplågeri och ökar risken för rabiesutbrott i landet.
Men många indoneser tycker inte att det är annorlunda än att äta kyckling eller nötkött och motsätter sig förslaget att det borde förbjudas.

ANNONS
|

Under de senaste åren har handeln med hundkött vuxit i Indonesien. I Medanregionen, som ligger i den norra delen av landen, går det att hitta en mängd stånd och restauranger som säljer hundrätter.

– Jag vet inte när det började exakt, men det har blivit mer och mer populärt att äta hundar, säger Dicky Senda, en författare och mataktivist baserad i Mollo, östra Nusa Tenggara, till Al-Jazeera.

Intresset har vuxit så till den grad att hundkötthandlare nu kämpar med utbud och efterfrågan, enligt Senda. En del hundar fångas in på gatorna genom att de förgiftas med kalium, vilket gör djuren medvetslösa men inte påverkar köttet. Andra stjäls direkt från familjer.

ANNONS

– Jag har förlorat fem eller sex hundar under de senaste åren på det sättet, säger Senda.

Nästan 19 miljoner människor äter hundkött

Ungefär sju procent av landets invånare uppskattas äta hundkött enligt Dog Meat Free Indonesia, en organisation som kämpar mot handeln med hundkött, vilket motsvarar nästan 19 miljoner indoneser.

Nästan 90 procent av Indonesiens invånare är muslimer och ser hundprodukter som haram, eller förbjudna, på samma sätt som fläsk.

Hundkött äts därför oftast i övervägande kristna delar av landet, som norra Sumatra, norra Sulawesi och östra Nusa Tenggara, där en knapp tiondel av befolkningen är muslimer.

Dog Meat Free Indonesia uppger att miljontals hundar transporteras årligen för att möta restaurangernas efterfrågan. Organisationen fördömer handeln då den ofta innebär en brutal behandling av djuren och även ökar riskerna för att sjukdomar som rabies sprids i landet bland såväl hundar som människor.

Tros bota sjukdomar – och covid

Den 6 juli i år offentliggjorde Medanregionens borgmästare Bobby Nasution ett brev om att försäljning och handel med hundkött skulle förbjudas. Men beskedet ledde till ramaskri bland regionens befolkning, vilket ledde till att man sa att det inte var ett förbud utan bara ett ”förslag”.

En del människor äter hund för att de anser att köttet har medicinska egenskaper, något som ledde till att försäljningen ökade under pandemin.

ANNONS

Maria Tarigan, som äger en restaurang i Medan, säger att kunderna har strömmat till henne för att köpa hundsoppa till sjuka släktingar. Tarigan sa att hennes restaurang vanligtvis slaktar tre eller fyra hundar per dag för att hålla jämna steg med efterfrågan.

– Hundkött är tänkt att vara bra mot tyfus och denguefeber och det är till och med bra om du har covid, säger Maria Tarigan till Al-Jazeera.

– Jag är ett bevis på det. Jag var sjuk i covid och sedan drack jag hundsoppa och det gjorde mig bättre.

Tjänstemannen Silas Sihombing har ätit hund sedan han var barn och kan inte se någon anledning att förbjuda köttet.

– Du kan inte döda tigrar eller elefanter eftersom de är utrotningshotade och det är svårt att föda upp fler av dem, men det finns gott om hundar. När hundar får ungar får de oftast stora valpkullar, säger han.

– Vad är det juridiska skälet till att man inte ska få döda och äta en hund om man kan döda och äta andra djur?

LÄS MER:Sydkorea kan införa förbud mot att äta hund

LÄS MER:Siem Reap förbjuder hundkött

LÄS MER:Rekordmånga hundar smugglades i fjol

ANNONS