Här passerar tusentals migranter för att nå USA

Hundratusentals illegala migranter har tagit sig över gränsen till USA via Hugo Urbinas pekannötsfarm i Eagle Pass – trots gränspolis, medborgargarden och rakbladsvassa stängsel.
Nästan alla är överens om att det är en kaotisk situation.
– Vi behöver sätta en siffra för hur många vi kan ta emot, och välja de bästa personerna, de som har något att tillföra i samhället, de kan inte bara vara en börda.

ANNONS
|

Eagle Pass mitt i sommaren närmar sig 40 grader, men det är inget mot den temperatur som den politiska diskussionen i USA antar varje gång migrationsfrågan tas upp. Så sent som vid presidentvalsdebatten i slutet av juni rök Trump och Biden ihop ordentligt gällande gränsen mot Mexiko.

Den lilla staden i utkanten av Texas har blivit ett centrum för migrationsfrågan och under långa perioder beräknas flera hundratusen illegala migranter ha tagit sig över gränsen från Mexiko via Eagle Pass.

Rekorddagen i december förra året passerade närmare 13 000 personer.

Hugo Urbina, som för några år sedan köpte en pekannötsfarm i utkanten av Eagle Pass, har sett sina drömmar krossas och besparingar försvinna. Samtidigt har han från första parkett bevittnat de människoöden allting handlar om.

ANNONS

– Jag och min fru har delat ut tusentals vattenflaskor – vi frågar ju inte först om de är amerikanska medborgare eller inte. Vem är man om man inte hjälper en person som håller på att dö? Men det är överväldigande för oss, vi har sett så mycket lidande.

Han menar att det finns extremer på båda sidor av konflikten, hos både republikaner och demokrater, men att det enda rimliga är att få större kontroll över migrationen.

Hugo Urbina har själv rötter i Mexiko, det har de flesta här. Och åsikten att det är skillnad mellan illegala migranter och de som kommer till USA den ”rätta” vägen, är han inte ensam om.

– Många vill komma till USA och få ett bättre liv – jag fattar det. Nu kommer människor illegalt och bussas till andra städer som New York där de bor på hotell för våra skattepengar. Vi behöver sätta en siffra för hur många vi kan ta emot, och välja de bästa personerna, de som har något att tillföra i samhället, de kan inte bara vara en börda.

Migrationsfrågan – Trump vs Biden

• I mars 2020 inledde Trump “Title 42” som innebar att migranter kunde utvisas direkt, detta med hänvisning till risk för covidsmitta. Kritiker menar att den stred mot mänskliga rättigheter. Biden behöll Title 42 under pandemin.

• Trumps signaturmelodi när det kommer till migrationen är att bygga en fysisk mur, ett arbete som påbörjades under hans tid. Biden vill inte ha en mur.

• Inställningen till och mängden deporteringar är en nyckelskillnad mellan de båda. Biden-administrationen backade så snabbt de kunde från vissa av Trump inledda deporteringspraktiker. Trump har lovat att starta “den största deporteringsoperationen” om han återfår makten.

• Biden signerade den 4 juni i år en exekutiv order som ska göra det lättare att deportera de som korsar gränsen illegalt. Detta ska vidtas när en dagskvot är fylld och gränsen är “överväldigad”. För lite och för sent, menar Trump.

"Vem ska betala för allt”

En kort bilresa från farmen ligger grönområdet Shelby Park, numera omgivet av stängsel.

Två män från Nationalgardet står i skuggan under ett träd och lyssnar när Juanita Martinez, ordförande för demokraterna i Maverick County där Eagle Pass ligger, målar upp hur saker och ting brukade vara. Picknicks, marknader, nationaldagsfirande.

ANNONS

Tilltaget att ”militarisera” parken är enligt henne inget annat än en dum politisk stunt av den republikanske guvernören i Texas, Greg Abbott.

– Han överdriver problemet, menar att vi blir invaderade av hispanics. Abbott har det här som sin spelplan nu och kommer hit till Eagle Pass hela tiden, what the hell? Det här är bara politisk propaganda mot demokraterna och Biden. Och i kongressen är republikanerna inte intresserade av att lösa något kring gränsen, för det gynnar Trump i valet att ha ett "problem” vid gränsen.

Shelby Park, Eagle Pass-bornas grönområde, har spärrats av med stängsel och omgärdas av vakter. Juanita Martinez är upprörd över tilltaget.
Shelby Park, Eagle Pass-bornas grönområde, har spärrats av med stängsel och omgärdas av vakter. Juanita Martinez är upprörd över tilltaget. Bild: Adrianna Pavlica

Tårar bryter ut när hon beskriver vad hon sett vid Rio Grande, innan Shelby Park spärrades av.

– Jag såg en man och en dotter drunknade, med ansiktet nedåt. Många migranter är skadade av rakbladstråden. En gång stod en barnfamilj upp till midjan i vattnet, precis framför all rakbladstråd, föräldrarna höll barnen i sina armar. Och vakterna som stod här bara tittade på dem. Jag krävde att någon skulle hjälpa dem över och blev nästan gripen själv när jag insisterade.

Sandy Sassano är ordförande för republikanerna i Maverick County. Hon har en rad gånger blivit attackerad och hotad för sina åsikter. Hon beskriver ”invasionen” av migranter som ”hemsk”, efter att Biden blivit president.

ANNONS
Sandy Sassano, ordförande för republikanerna i Maverick County, är förfärad över situationen.
Sandy Sassano, ordförande för republikanerna i Maverick County, är förfärad över situationen. Bild: Adrianna Pavlica

– Vi är en stad vid gränsen, det har alltid kommit migranter. Men de som kom förr ville något; arbeta hårt, skicka hem pengar, bygga upp ett liv. De som kommer nu får bara allt serverat, pengar, mobiler, mat, boende. Vem ska betala för allt det?

Politik är känsligt

Den del av Eagle Pass som förbinder USA med Mexiko via en bro är vältrafikerad och kantas av små butiker med smycken, parfymer, leksaker och blommor. De flesta pratar enbart spanska, och butiksbiträdet Alica bor liksom många på andra sidan gränsen, i Piedras Negras, och pendlar varje dag.

– Jag förstår att många vill hit. USA är den bästa möjligheten vi har, säger hon.

Alica bor i Piedras Negras på andra sidan Mexikanska gränsen men jobbar i en butik i Eagle Pass.
Alica bor i Piedras Negras på andra sidan Mexikanska gränsen men jobbar i en butik i Eagle Pass. Bild: Adrianna Pavlica

Det finns en organisation som hjälper migranter, Mission Border Hope, men att få tag på dem tycks närapå omöjligt. Högkvarteret omges av murar och vakter och in kommer man inte, man ska mejla. Mejl som inte får svar trots att månader går.

De flesta "vanliga" invånarna i Eagle Pass tvekar inför att prata om migranterna. En butiksägare nära landsgränsen ser sig om över axeln för att försäkra sig om att ingen överhör. Han kallar situationen för en katastrof och avslutar:

– Men det är en stad där demokraterna styr samtalet så man måste akta sig för vad man säger.

ANNONS

I ett shoppingcenter sitter en man som mest skakar sitt cowboyhattförsedda huvud åt frågorna han får. Situationen är bortom kontroll, menar han.

– Folk här i Eagle Pass jobbar hårt, man gör sina timmar 8-17, går hem och tar hand om sin familj, i bästa fall får man lite vila innan det börjar om igen. Men de som kommer illegalt över gränsen får allt serverat, de bussas till lyxhotell i New York och får hundratals eller tusentals dollar till mat. Trots att det bland dem finns mördare och våldtäktsmän. Det är helt enkelt inte rätt, säger han.

Att han röstar på Trump är en välbevarad hemlighet.

– Man kan inte direkt sätta en Trump-skylt utanför sitt hus, då skulle man bli utpekad och utfryst. Politik är känsligt här i Eagle Pass.

”Bara en ras, den mänskliga”

Trots taggtråd och vakter finns det de som anser att det behövs ytterligare krafter för att försvara, eller i alla fall bevaka gränsen. Exempelvis milisgruppen Patriots of America. Deras ledare Samuel Hall har varit i Eagle Pass många gånger de senaste tre åren. De ser sig som en förlängd arm av rättsväsendet och samarbetar med sheriffer – men är alltså ett medborgargarde.

Det som motiverar honom att spendera tid vid gränsen är framför allt barnen.

ANNONS

– Vi har en vidöppen gräns där fentanyl kommer in och dödar tusentals, och så har vi oskyldiga barn som faller offer för olika typer av trafficking, och kan vi hjälpa bara ett av dem så har vi gjort skillnad.

Samuel Hall är frustrerad över situationen och anser att gränsen under Trumps styre var den säkraste USA haft på decennier. Att Biden hanterar det annorlunda menar han beror på ett politiskt spel för att behålla makten.

Många korsar varje dag den lagliga gränsen mellan Piedras Negras i Mexiko och Eagle Pass i USA, bland annat för att arbeta. En bit bort försöker illegala migranter att ta sig in via floden Rio Grande.
Många korsar varje dag den lagliga gränsen mellan Piedras Negras i Mexiko och Eagle Pass i USA, bland annat för att arbeta. En bit bort försöker illegala migranter att ta sig in via floden Rio Grande. Bild: Adrianna Pavlica

– Om Trump vinner valet kommer han att ha fullt upp med att försöka avhjälpa den skada som Biden har skapat. Han har skapat en väg för gangsters och terrorister in USA. Vi hör varje dag nu på nyheterna om migranter som mördat eller våldtagit kvinnor och flickor – det är inte de bästa människorna vi får hit, det är de sämsta.

Jessie Fuentes sitter tillbakalutad på en bänk. Han menar att hela debatten om gränsen är rasistisk; han jämför Eagle Pass med Ellis Island i New York, som var den plats genom vilken folk från Europa passerade på slutet av 1800-talet och flera decennier framåt, bland annat många skandinaver.

– En del är rädda att USA ska få en majoritet av andra hudfärger än vita. Men det är ingen konspiration, det är helt enkelt bara migration, förflyttning av människor mellan olika länder. Och vi behöver ha medkänsla för de här människorna som kommer nu, på samma sätt som vi hade för anglosaxerna som kom till Ellis Island. För det finns många etniciteter, men bara en ras, den mänskliga.

ANNONS
När Jessie Fuentes pensionerade sig startade han ett kayakföretag. Nu kommer han inte ens åt båtbryggan - hela Rio Grande har spärrats av på grund av migranterna. Han har stämt delstaten för detta.
När Jessie Fuentes pensionerade sig startade han ett kayakföretag. Nu kommer han inte ens åt båtbryggan - hela Rio Grande har spärrats av på grund av migranterna. Han har stämt delstaten för detta. Bild: Adrianna Pavlica

Han är pensionerad och hade tänkt ägna sig åt sin passion: kajaker. Han startade ett företag och hoppades att både han och andra skulle kunna njuta av floden mellan USA och Mexiko – men nu kan han inte ens komma åt den enda båtbryggan för att visa vad som hänt med Rio Grande.

Jessie Fuentes har stämt Texas för hanteringen av floden.

– Vi är under belägring. Vår miljö blir helt förstörd, djur blir dödade, de kommer med bulldozers, sätter upp bojar och staket. Migrationsflödet har alltid varierat. Det handlar inte om någon invasion. Jag har sett hemska saker, migranter som drunknar i floden, vi behandlar de här människorna som djur.

”Hela systemet har krackelerat”

Hugo Urbina lutar sig mot stängslet, som inte är hans men som står på hans mark. Nationalgardet har kallats in, taggtråd och concertina wire, en sorts rakbladstråd, har satts upp, liksom specialdesignade bojar i vattnet – detta utöver kilometer av den omskrivna muren. På vissa ställen finns spår av migranterna i form av skräp och kläder som fastnat i taggtråden och lämnats kvar.

Kläder som fastnat i taggtråden på stängslet på Hugo Urbinas mark blir ofta kvar , det är han som får städa upp.
Kläder som fastnat i taggtråden på stängslet på Hugo Urbinas mark blir ofta kvar , det är han som får städa upp. Bild: Adrianna Pavlica

I dag syns inga till, det har varit lugna månader. Men Hugo Urbina visar mobilfilmer med långa kolonner av migranter. De tar inte slut trots många minuter av dokumentation.

ANNONS

De senaste månaderna har mängden migranter som korsar gränsen där minskat, samtidigt som flödet in till delar av Arizona och Kalifornien ökat. Texas guvernör har härlett minskningen i Eagle Pass till sin ”Operations Lone Star”. Men experter som till exempel Texas Tribune pratat med är inte säkra på vad minskningen består i.

ÅTGÄRDER I TEXAS

Operayion Lone Star

Texas guvernör Greg Abbott är en stor kritiker av hur Biden-administrationen hanterar gränsfrågan. 2021 lanserade han därför Operation Lone Star, som hittills kostat skattebetalarna över 11 miljarder dollar.

Förutom att kalla stora mängder personal till gränsen har pengarna också gått till att transportera över 100 000 migranter till storstäder runtom i USA, bland annat New York.

Man har också installerat olika slags hinder för migranterna, exempelvis 70 000 rullar av concertina wire, en slags rakbladstråd.

Operation Lone Star har både hyllats och kritiserats kraftigt.

Operation SB4

Förutom Operation Lone Star är Texas-lagförslaget som kallas SB4 mest omdebatterat.

Det har fastnat i olika överklaganden i rättsliga instanser men går i korthet ut på att polisen ska ha rätt att gripa migranter som korsar gränsen illegalt.

Vid upprepade försök att ta sig över skulle personer kunna få upp emot 20 års fängelse. Vissa menar att lagen strider mot konstitutionen.

– Jag föddes i Mexiko och tog mig hit den lagliga vägen, och jag har jobbat hårt. Då är det frustrerande att se hur folk försöker ta sig hit via en illegal bakdörr. Hela systemet har krackelerat. Det behövs någon form av kontroll över situationen.

Han beskriver det som att hans farm hamnat i kläm mellan Texas myndigheter och de federala, som driver olika agendor. Och någon ersättning för förstörelse, eller för att gränspolisen använder hans ägor, har han inte fått.

Pekannötter är sällsynta på pekannötsfarmen i år, och Hugo Urbina förklarar att det har att göra med den stora aktiviteten på marken, med myndighetsfordon och busslaster med migranter som stör pollineringen.
Pekannötter är sällsynta på pekannötsfarmen i år, och Hugo Urbina förklarar att det har att göra med den stora aktiviteten på marken, med myndighetsfordon och busslaster med migranter som stör pollineringen. Bild: Adrianna Pavlica

Det syns att träden närmast floden och gränsområdet inte mår bra, dels för att all aktivitet stör pollineringen men också för att gift placerats ut för att utrota högt gräs. Gräs man kan gömma sig i.

Hugo sträcker sig ut genom bilfönstret och får tag på en pekannöt, en sällsynt syn i år. Det är nästan vanligare med bussar, militärfordon och polisbilar i pekannötsalléerna.

GP:s USA-reporter Adrianna Pavlica på plats i Eagle Pass i Texas, vid gränsen till Mexiko.
GP:s USA-reporter Adrianna Pavlica på plats i Eagle Pass i Texas, vid gränsen till Mexiko. Bild: Adrianna Pavlica

LÄS MER:Unga mormoner i USA sviker Trump

LÄS MER:USA:s bästa plats – men inte för alla

LÄS MER:Han lämnade gängen – nu hjälper han ungdomar

ANNONS