Den skyddade stranden där delar av Harry Potter och dödsrelikerna spelades in. Stranden har nu blivit en populär plats för fans att hedra husalven Dobby som i filmen i fråga begravdes på stranden.
Den skyddade stranden där delar av Harry Potter och dödsrelikerna spelades in. Stranden har nu blivit en populär plats för fans att hedra husalven Dobby som i filmen i fråga begravdes på stranden. Bild: Russ Hamer/Wikimedia Commons

Harry Potter-karaktärens grav får vara kvar trots skyddad strand

På en strand i västra Wales kan man hitta ett minnesmärke till karaktären Dobby, vars dödsscen filmades just där. Problemet är bara att stranden är ett naturvårdsområde och alla besökare riskerar skada miljön.
Men än så länge får ”graven” stå kvar.

ANNONS
|

Minnesmärket hyllar karaktären Dobby, en husalf i Harry Potter-böckerna som blivit mångas favoritkaraktär. Det står ovanför Freshwater West beach i södra Wales, där hans dödsscen filmades när sista boken filmatiserades. Minnesmärket består av en stor mängd sten och småsten lämnade av fans, ofta målade med hälsningar till Dobby. Utöver stenarna lämnar fans även strumpor, en hyllning till karaktären som friades från slaveri genom att han fick en socka i böckerna.

Enligt BBC besöker över 75 000 personer om året stranden, bland andra Harry Potter-fans som besöker ”graven”.

National Trust Wales, som sköter stranden, är oroliga över hur de stora besöksantalen påverkar stranden, som även är ett naturskyddsområde med ödlor, orkidéer och ovanliga markhäckande fåglar.

ANNONS

– Vi måste balansera platsens popularitet med den påverkan det har på stranden och närområdets känsliga miljö samt trycket på faciliteter och intilliggande vägar, säger Jonathan Hughes, biträdande verksamhetschef i södra Wales, till BBC.

Får vara kvar efter enkät

I våras öppnade National Trust Wales en enkät som bland annat undersökte om folk ville att minnesmärket skulle flyttas till en annan, mer tillgänglig plats.

Nu när svaren sammanställts har man beslutat att ”graven” får vara kvar på stranden. Man uppmanar dock folk att sluta lämna målade stenar, strumpor och prydnadssaker då föremålen, eller delar av dem, kan hamna i den marina miljön och skada djuren.

LÄS MER:Harry Potter-sporten byter namn

LÄS MER:Ovanlig Harry Potter-bok säljs på auktion

ANNONS