Brandkåren försöker släcka elden efter att ett flyktingboende brunnit ner till grunden. När branden startade bodde 14 flyktingar från Ukraina där.
Brandkåren försöker släcka elden efter att ett flyktingboende brunnit ner till grunden. När branden startade bodde 14 flyktingar från Ukraina där. Bild: Jens Büttner

Hem för ukrainska flyktingar brann ner till grunden

Ett gammalt hotell som användes som boende för ukrainska flyktingar brann ner till grunden i norra Tyskland på onsdagskvällen. Polisen utgår från att dådet var politiskt motiverat. Nu tar statsskyddet över utredningen.
– Hets och våld har vi inget tålamod med, säger ministerpresidenten i Mecklenburg-Vorpommern, Manuela Schwesig.

ANNONS
|

I det gamla hotellet Schäfereck i Groß Strömkendorf, Mecklenburg-Vorpommern, hade 14 personer som flytt från kriget i Ukraina fått tak över huvudet. Sent på onsdagskvällen kom larmet: hotellet stod i brand.

Samtliga boende och personalen kunde ta sig ut helskinnade, ingen skadades i branden. Polisen utgår ifrån att branden var anlagd och att dådet var politiskt motiverat. Så sent som i måndags kallades polisen dit efter att någon hade målat hakkors vid ingången.

Det är ännu oklart hur branden startat, men den kristdemokratiske lokalpolitikern Tino Schomann, som är med i den frivilliga brandkåren och kom till platsen strax efter larmet, är säker på sin sak.

ANNONS

– För mig såg den anlagd ut, säger han till NDR.

Tidvis har det bott upp till 170 flyktingar i boendet.

”Plötsligt måste man lämna sitt hem igen”

Flyktingarna kunde fördelas på andra flyktingboenden i området. Andrej Bondartjuk, som styr flyktingboendet och själv kommer från Ukraina, var upprörd efter händelsen. Han hade själv försökt släcka elden, men den växte sig snabbt större.

– Jag tycker det är skrämmande att man kommer till ett land där man är säker och skyddad, och plötsligt måste man lämna sitt hem igen. Man måste återigen oroa sig för sin egen säkerhet och uppleva den här osäkerheten igen, säger han till NDR.

Händelsen har väckt starka reaktioner. Förbundslandet Mecklenburg-Vorpommerns ministerpresident, socialdemokraten Manuela Schwesig, twittrade:

”En sak måste vara klar för alla: Människor som flytt från kriget behöver vårt skydd och vårt stöd. Hets och våld har vi inget tålamod med”.

Det är inte första gången det sker brandattentat mot flyktingboenden i förbundslandet. 1992 gick en högerextrem mobb till attack mot ett flyktingboende i Rostock och satte eld på byggnaden.

LÄS MER:"Första gången Ryssland pratar om bakslag"

LÄS MER:Migration på Kristerssons första toppmöte

LÄS MER:Ryssland utrymmer – tros lägga villospår

ANNONS