Ukraina har fått ett nytt vapensystem från USA, som på tisdagen slog mot flera ryska flygbaser med förödande kraft. Arkivbild.
Ukraina har fått ett nytt vapensystem från USA, som på tisdagen slog mot flera ryska flygbaser med förödande kraft. Arkivbild. Bild: South Korea Defense Ministry via AP

Hemlig vapenleverans förstörde nio ryska helikoptrar

Natten till den 17 oktober slog Ukraina till mot flera ryska flygplatser på ockuperat område. Attacken förstörde enligt uppgift nio ryska attackhelikoptrar och dödade många ryska soldater. Det var möjligt tack vare ett vapen som Ukraina länge önskat sig, och som nu i hemlighet har skickats från USA.

ANNONS
|

Den 17 oktober rapporterade ukrainska medier om ett lyckat angrepp på ryska militärflygplatser på ockuperad mark i östra Ukraina. Den ukrainska militären gick ut med uppgifter om nio förstörda ryska attackhelikoptrar, ett förstört luftvärnssystem och ett förstört ammunitionslager.

Dessutom skulle landningsbanor och ”särskild utrustning” ha träffats i attacken, och dussintals ryska soldater dödats eller skadats.

Angreppet mot flygplatserna gjordes möjligt av ett nytt vapen som USA i hemlighet skickade med i det senaste militära stödpaketet till Ukraina.

– Vi tror att detta kommer att ge ett betydande uppsving för Ukrainas slagfältskapacitet, sa Adrienne Watson, talesperson för Nationella säkerhetsrådet i USA, i ett uttalande enligt Kyiv Independent.

ANNONS

Högst på önskelistan

Ett särskilt vapensystem har stått högst på Ukrainas önskelista sedan den fullskaliga invasionen 24 februari 2022. Det handlar om ATACMS, Army Tactical Missiles Systems. Ett robotsystem med en räckvidd på 300 kilometer som USA har varit ovilliga att skicka.

Bland motståndarna till att skicka ATACMS fanns försvarsminister Lloyd Austin och försvarschefen general Mark Milley, rapporterar Politico som har talat med två anonyma källor med insyn. De båda ansåg att USA hade för få ATACMS för att ge dem till Ukraina. Det skulle minska USA:s förmåga om en ny oroshärd skulle bryta ut någonstans i världen.

I juli, när världen såg hur svårt det var för den ukrainska motoffensiven att bryta igenom de ryska försvarslinjerna, bad USA:s nationelle säkerhetsrådgivare Jake Sullivan sina medarbetare att ta fram alternativ på ytterligare vapen som kunde skickas till Kiev. Målet var att ge ukrainarna möjlighet att slå till djupt bakom de ryska linjerna.

Tillsammans med Pentagon och utrikesdepartementet tog de fram ett förslag. Modernare ATACMS med lång räckvidd hade man kanske inte gott om, men den äldre medeldistansversionen ingick inte i Pentagons krigsplanering, och skulle inte påverka USA:s beredskap.

Hölls hemligt in i det längsta

Med en räckvidd på 165 kilometer kan Ukrainas nya ATACMS-robotar bära med sig klusterbomber och orsaka stor skada på högkvarter, luftvärn och ammunitionslager långt bakom fronten.

ANNONS

Det var exakt det som hände vid tisdagens attack. Det hade krävts månader av diskussioner innan Bidenadministrationen gav sitt godkännande till att skicka vapnen, och därefter hölls beslutet hemligt i flera veckor.

President Joe Biden berättade nyheten för Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under ett möte i Vita huset 21 september. Samma dag offentliggjordes USA:s senaste stora militära stödpaket till Ukraina – men det nya robotsystemet nämndes inte med ett ord.

Leveransen hölls hemlig fram tills att robotsystemet användes för första gången i tisdags, för att behålla överraskningsmomentet. Först efter den framgångsrika attacken bekräftade Vita huset att Ukraina hade fått robotsystemet.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sade i sitt nattliga tal att vapensystemet hade visat sig vara mycket precist.

– I dag är jag mycket tacksam mot USA. Våra avtal med president Biden genomförs, sa Zelenskyj.

Rysslands president Vladimir Putin kallade det amerikanska beslutet för ett ”misstag”, som kommer att förlänga lidandet i Ukraina.

– Och ett än större misstag, som inte är uppenbart ännu, är att USA alltmer dras in i den här konflikten, sa Putin vid det kinesiska Sidenvägsforumet i Peking, enligt Kyiv Independent.

LÄS MER:Ukraina: Rysk attack mot bostadshus

LÄS MER:Ukrainska barn återförenas med sina familjer

LÄS MER:Putin hävdar militära framgångar

ANNONS