Många Hizbollah-ledare har dödats i Libanons huvudstad.
Många Hizbollah-ledare har dödats i Libanons huvudstad. Bild: Anders Humlebo/TT

Hizbollahledarna som dödats – och de som är kvar

Många av Hizbollahs tyngsta ledare, som varit med i decennier, är plötsligt borta.
Här är listan på huvudpersonerna i den extremislamistiska rörelsen som Israel nu dödat – och de få som finns kvar.

ANNONS

Hassan Nasrallah

Högste ledare under större delen av Hizbollahs historia. Son till en grönsakshandlare i Beirut, där han föddes 1960. Uppväxten var inte speciellt religiös, men utbrottet av Libanons inbördeskrig 1975 blev en vändpunkt. Familjen flydde och 15-åringen, näst yngst av tio syskon, engagerade sig i militanta och religiösa grupper.

Följde mentorn Abbas al-Musawi in i Hizbollah, en hårdför shiagrupp bildad 1982 som ett svar på Israels invasion.

Nasrallah var 32 år när al-Musawi dödades i en israelisk helikopterattack 1992. Enligt uppgift var det Irans högste ledare Ali Khamenei som då såg till att Nasrallah tog över Hizbollah.

.

Ibrahim Aqil

ANNONS

Ungefär jämnårig med Nasrallah, men mindre känd. Trädde i 20-årsåldern fram som högt uppsatt i Islamiska Jihad, en grupp allierad med Hizbollah. Ses bland annat som ansvarig för två blodiga dåd 1983, mot USA:s ambassad i Beirut och mot fredsstyrkan MNF – händelser som sammanlagt krävde flera hundra liv.

USA satte häromåret ett pris på 7 miljoner dollar på Aqils huvud.

Har också bland annat ansvarat för kommandostyrkan Radwan.

.

Ali Karaki

Troligen född i södra Libanon 1967. Blev efter kriget Israel-Libanon 2006 medlem i jihadrådet, ett beslutsorgan inom Hizbollah som kan sägas motsvara ett krigskabinett.

Har på senare år lett krigföring på den södra fronten, alltså mot Israel. Befann sig på samma möte som Nasrallah i fredags, och dog vid ledarens sida.

.

Mohammed Surur

Ledde Hizbollahs drönaravdelning. Under det nu pågående kriget har såväl spion- som attackdrönare varit framgångsrika, eftersom Israels försvar är mer avsett för raketer och robotar.

.

Ibrahim Kobeissi

Var ansvarig för Hizbollahs raket- och robotavdelning. Efterlyst av Israel för att ha planerat bortrövandet av tre israeliska soldater vid gränsen år 2000.

.

Fuad Shukr

Veteran som var med och grundade Hizbollahs militära gren. Nära medarbetare till Hassan Nasrallah, och ska ha lett arbetet att köpa in alltmer avancerade, större och dödligare vapen.

ANNONS

.

Vilka finns kvar?

Naim Qassem är i 70-årsåldern, aktiv i Hizbollah sedan grundandet. Valdes i början av 1990-talet till vice ledare. Har blivit känd som kompromisslös mot fiender, men uppges också ha en ledande roll i välgörenhet bland fattiga shiamuslimer.

Hashim Safieddine (Hashim Safi al-Din). Yngre kusin till Hassan Nasrallah som han studerade med i Iran. Har länge setts som gruppens nummer två och väntas efter kusinens död nu ta över ledarskapet.

Även Talal Hamiya och Abu Ali Reda beskrivs som mycket erfarna befäl, med stor respekt inom den terrorklassade rörelsen.

Hassan Nasrallah vid ett av få tal han hållit ute bland allmänheten på senare år, i Beirut 2013.
Hassan Nasrallah vid ett av få tal han hållit ute bland allmänheten på senare år, i Beirut 2013. Bild: Bilal Hussein/AP/TT
Bomberna Israel använder mot Hizbollahs ledare är mycket kraftiga. Här en krater i södra Beirut i söndags.
Bomberna Israel använder mot Hizbollahs ledare är mycket kraftiga. Här en krater i södra Beirut i söndags. Bild: Hassan Ammar/AP/TT
ANNONS