Högt pris för att slippa amma

ANNONS
|

- Jag blev så otroligt arg när jag hörde talas om den förgiftade mjölkersättningen. Barnens hälsa är det allra viktigaste. Företaget Sanlu måste ha extremt låg moral.

Det säger den nyblivna mamman Fu som i traditionell kinesisk stil presenterar sig med sitt efternamn. Hon klappar försiktigt sin två månader gamla son Lin för att han ska rapa efter maten. Precis som många andra kinesiska spädbarn får han mjölkersättning från pulver.

Mjölkskandalen som nu skakar Kina väcker starka känslor bland landets föräldrar. Hittills har fyra barn avlidit och drygt 6 000 insjuknat till följd av mjölkersättningen som blandats ut med giftet melamin.

ANNONS

Men många fler påverkas av skandalen. Enligt uppgifter i kinesisk press har andelen ammande mammor i Kina sjunkit stadigt sedan 90-talet. I städerna lär omkring 60 procent av barnen få bröstmjölk. På landsbygden, där många unga kvinnor lämnar sina barn för att arbeta i städerna, sägs andelen ammande mammor vara ännu lägre.

Nu mammalediga sjuksköterskan Fu i Peking är inget undantag. Hon berättar att den egna mjölken inte räcker. Därför ger hon mjölkersättning då det behövs.

- Läkarna på sjukhuset är tydliga med att det är bäst att amma. Men när man ligger inne för att föda kommer mjölkföretagen och gör reklam för sina produkter, berättar hon.

I kinesiska medier presenteras mjölkersättningen ofta som nyttigare än bröstmjölk. I färgglada reklamfilmer med vetenskaplig framtoning visas hur pigga och glada barn blir med extra vitaminer och mineraler i mjölkblandningen.

- De flesta vet nog att pulvren inte är så bra. Samtidigt är många unga kinesiskor måna om sitt jobb och sin figur. Det anses enklare att ge barnen mjölkersättning än att amma, konstaterar Fu.

De nu hårt kritiserade mejeriföretagen - däribland Sanlu, Arlas kinesiska partner Mengniu och OS-sponsorn Yili - har tidigare åtnjutit ett relativt gott rykte bland den kinesiska allmänheten. Men enligt tidningen South China Morning Post i Hongkong är det inom mjölkindustrin sedan länge känt att landets mejeriprodukter håller låg kvalitet. Enligt tidningens källor tillsätts allehanda kemikalier. I och med skandalen har även allmänheten fått insikt i industrins brister. På kinesiska internetforum cirkulerar exempelvis sarkastiska skämt där mejeriföretag anklagar konkurrenten Sanlu för att ha blandat mjölk i kemikalierna i stället för tvärt om.

ANNONS

- Troligtvis påverkar en sådan här skandal även den internationella bilden av Kina, konstaterar Fu.

Producenter som Sanlu är ju representanter för landet. Deras produkter måste vara bra.

Samtidigt hoppas hon att skandalen även ska föra något gott med sig.

- Dagens kvalitetskontroll är för dålig. Myndigheterna och företagen måste helt enkelt göra rätt för sig. Alla kan begå misstag. Nu gäller det att rätta till dessa.

Under veckan har ett antal lokala tjänstemän i staden Shijiazhuang där Sanlu produceras fått sparken. Delar av företagets ledning har arresterats. I onsdags slopades dessutom en regel som tidigare låtit kända matproducenter med gott kvalitetsrykte slippa regelbundna kvalitetskontroller. Enligt finanstidningen Caijing har 1 489 företag, däribland de nu kritiserade mejeriproducenterna, sluppit kontroller sedan slutet av 90-talet.

Men för Fu är räcker inte den nu skärpta kontrollen.

- Vi har råd att köpa utländska fabrikat av mjölkersättning, och vår son dricker ett från Singapore. Visst kostar det mer. Men just nu litar jag helt enkelt inte på de kinesiska tillverkarna.

Mjölkskandalen

ANNONS