Hon är ny drottning i Nya Zeeland

27-åriga Nga Wai Hono i te Po kröntes på torsdagen till ny maoridrottning i Nya Zeeland. Hon efterträder sin far kung Tuheitia Pootatau Te Wherowhero VII som begravdes vid samma ceremoni. Samtidigt som ett råd av maorihövdingar utsåg den nya drottningen transporterade en flotta av kanoter den avlidne kungen till hans sista vila.

ANNONS
|

En ny drottning har krönts i Nya Zeeland.

27-åriga Nga Wai Hono i te Po utsågs på torsdagen till ny maorisk drottning – en titel som innebär att hon är den högsta ledaren för flera av ursprungsbefolkningens stammar. Något som bland annat CNN rapporterat om.

Ceremonin där hon utsågs till drottning var också begravning för hennes far kung Tuheitia Pootatau Te Wherowhero VII, som dog i förra veckan vid 69 års ålder. Tusentals samlades för att se den nya drottningens tillträde och ta farväl av sin gamla kung – som fördes till sin sista vila av en flotta av kanoter.

ANNONS

Maoriernas kung och drottning utses av ledare till ett antal maoristammar, men det finns stammar som inte ser henne som sin ledare. Rollen är till stor del ceremoniell och maoriernas monark har ingen juridisk makt i Nya Zeeland – vars officiella statsöverhuvud är kung Charles III av Storbritannien.

Den 27-åriga drottningens tillträde sker i en tid när Nya Zeelands regering på olika sätt vill inskränka ursprungsbefolkningens rättigheter gällande bland annat användandet av maoriernas språk i officiella sammanhang, skriver CNN.

ANNONS